Derfor gaber din høne

Høne der gaber

Når man holder høns i baghaven, vænner man sig til sine høns’ adfærd og mærkværdigheder. Men så sker der noget usædvanligt. Du bemærker, at en eller flere af dine høns pludselig er begyndt at gabe.

De fleste høns gaber, fordi de justerer deres kro. Det er også muligt, at gaben skyldes et forsøg på at føre mad ned i spiserøret. I mere alvorlige tilfælde kan din høns gaben skyldes, at noget sidder fast i kroen, eller at din høne har gaporm eller en luftvejssygdom.

Selv for erfarne hønseholdere er det ofte svært at afgøre, hvilket af de ovennævnte forhold der kan være årsag til din høns gaben. Så lad os se nærmere på årsagerne, og hvordan du skal håndtere dem hver især.

Hun justerer sin kro

Når det gælder menneskers fordøjelse, så gør vores krop det helt naturligt. Men når det drejer sig om dine høns, så har de selv en vis rolle i deres egen fordøjelse.

Hønsenes “kro” sidder fortil på kroppen i brystområdet. Her passerer maden, efter at din høne har spist den, og den bevæger sig videre ned gennem spiserøret. Du vil bemærke, at din hønes kro er lidt større, efter at den har spist.

Nogle gange kan kroen føles lidt irriteret. Det kan skyldes, at din høne har spist for meget på én gang eller blot ikke fordøjede maden ordentligt.

I disse tilfælde vil en høne se ud, som om den gaber.

Dette kaldes nogle gange at justere eller omarrangere kroen. Din kylling afhjælper med andre ord set det ubehag, den måtte føle efter at have spist et større måltid.

Dette er helt normalt og giver i de fleste tilfælde ikke anledning til bekymring.

Hun fører foder ned i spiserøret

Det er ikke altid let for høns at fordøje mad. Faktisk kan maden nogle gange sidde fast eller forsinkes i spiserøret, mens de synker.

I disse situationer vil din høne hjælpe til med fordøjelsesprocessen.

Når din høne strækker halsen ud og ser ud som om hun gaber, så forsøger hun måske reelt at hjælpe maden ned gennem spiserøret. Dette tvinger musklerne i halsen til at strække sig og hjælper maden til at bevæge sig ned mod kroen.

Dette er ikke grund til bekymring, medmindre det synes at ske forholdsvis ofte.

Noget sidder fast

Høns, der gaber, er normalt ikke årsag til bekymring.

Men hvis din høne ser ud til at gabe oftere, kan der muligvis være noget, der sidder fast i spiserøret eller i kroen. Dette kan være dødeligt, hvis det ikke behandles.

Problemet er, at din høne ikke rigtig gaber. Hun gisper i virkeligheden efter luft, fordi hun er ved at blive kvalt i noget. Dette kaldes for “blokeret kro”.

Det er meget nemt at se, om din høne har en blokeret kro.

For det meste bør din hønes kro blive mindre og mindre med tiden. Hvis du opdager, at din hønes kro stadig er hævet og/eller hård om morgenen, er der en betydelig risiko for, at der sidder noget fast.

Det kan foder, men er ofte et halmstrå.

Forebyggelse og behandling

Det er dit ansvar som ejer af en hønsegård at holde dine høns beskyttet mod at blive kvalt i et halmstrå. Hvis du bemærker, at dine høns har en tendens til at spise halm eller hø i hønsegården, kan du måske bruge træspåner i stedet.

Den gode nyhed er, at der er et par ting, som du kan gøre i første omgang for at se, om du kan behandle dette problem derhjemme.

Ofte stikker der synligt et strå eller en bid græs ud af hendes næb, og det eneste, du skal gøre, er at trække det ud. Der er ingen tvivl om, at din høne vil sætte pris på denne håndsrækning.

Hvis du ikke kan se noget, kan det måske hjælpe at massere din høns kro meget forsigtigt for at hjælpe med at få maden eller det fastklemte emne til at arbejde sig gennem fordøjelseskanalen. Du kan måske endda give din høne olivenolie ved hjælp af en pipette for at “smørre” fordøjelseskanalen lidt.

Hvis det ikke virker, skal du gå til dyrlægen.

Gaporm

Gaporm er en mindre almindelig årsag til, at din høne gaber.

Dette er en tilstand, hvor parasitter er ved at indtage din høns luftveje. Disse orme lever og trives i din høns luftrør. Når din kylling gaber på grund af gaporm, så forsøger hun at lindre det ubehag, som disse parasitter forårsager.

Du vil opleve, at din kylling har problemer med at trække vejret og hvæser ved hvert åndedrag eller gab. Hun hiver måske også vejret med åben mund og strækker ubehjælpsomt sin hals for at slippe af med ormene.

Høns med gaporm vil have nedsat appetit og virke trætte. Du vil selv kunne diagnosticere denne tilstand ved at stikke en vatpind i hønens hals og se, om der ses røde orme på vatpinden.

Husk på, at denne tilstand udvikler sig ret hurtigt.

I løbet af få uger vil symptomerne blive ret tydelige hos din høne. Det er vigtigt, at du adskiller dine syge høns fra resten af flokken for at yde pleje og forhindre yderligere spredning.

Forebyggelse og behandling

Forebyggelse er nøglen, når det kommer til gaporm.

Sørg for at holde din hønsegård så ren som muligt. Vær omhyggelig med at skifte strøelsen ud så ofte som muligt, og adskil dine høns, så snart du bemærker tegn på gaporm eller andre sygdomme.

Vigtigst af alt: Søg behandling, når det er nødvendigt!

Denne tilstand er dødelig, hvis den udvikler sig. Det skyldes, at den kan blokere luftrøret og spiserøret fuldstændigt og forhindre din høne i at indtage mad, vand og i sidste ende luft.

Behandlingen består bl.a. af en medicin kaldet Flubenvet. Dette hjælper med at dræbe ormene. Du bør imidlertid behandle alle dine kyllinger, da du måske ikke ved, hvor mange af dem der har været udsat for gapormene.

Luftvejssygdom

Den mindst almindelige årsag til gaben blandt høns skyldes luftvejssygdomme. Ligesom med gapeworm skyldes den gaben, du ser hos dine høns, et forsøg på at gispe efter luft snarere end et udtryk for træthed.

Disse luftvejssygdomme er normalt forårsaget af bakterier eller vira.

Luftvejssygdomme hos høns ledsages normalt af andre symptomer ud over gaben, herunder vejrtrækning med åben mund (næb), lav appetit, vægttab, udflåd i øjnene og sågar hoste.

Forebyggelse og behandlige

En af de bedste måder at behandle luftvejssygdomme hos høns er forebygning. Det kan gøres ved i videst muligt omfang at holde hønsegården hygiejnisk og ren.

Du skal også gøre en indsats for at sikre, at luften er ren og i cirkulation. Det kan du gøre ved at sørge for, at luften konstant er i bevægelse i hønsehuset, at der kommer frisk luft ind, og ved at holde fugtighedsniveauet så lavt som muligt.

Vaccination af dine høns kan også være en god idé.

Luftvejssygdomme hos høns kan være dødelige, så det er dit ansvar at behandle dine høns, når disse tegn opstår.

Behandling er absolut muligt.

For at få antibiotika til behandling af sygdommen skal du aflægge et besøg hos dyrlægen. Du skal også sørge for at adskille de syge høns fra resten af flokken for at forhindre, at tilstanden spreder sig, mens behandlingen pågår.

Kort sagt

Gaben blandt høns er for det meste helt ufarligt og udgør ikke nogen umiddelbar risiko. Hvis din høne blot justerer sin kro eller hjælper mad ned i spiserøret, behøver du ikke at foretage dig noget.

Først her skal du gribe ind og eventuelt opsøge en dyrlæge:

  • Når din høne har en blokeret kro (en hård kro, der ikke bliver mindre efter nogle timer)
  • Når din høne hvæser, gisper efter vejret og hoster (som følge af gaporm eller luftvejssygdomme).