Sådan laver du dit eget hønsefoder

Hjemmelavet hønsefoder

Hvis du nogensinde har stået og kigget på sækkene med kommercielt hønsefoder i din lokale foderhandel og tænkt: “Der må være en bedre måde,” så er du nu havnet det rigtige sted.

At lave sit eget hønsefoder kan være en sjov, givende og (nogle gange) budgetvenlig måde at sikre, at dine fjerklædte venner får den næring, de har brug for, samtidig med at du får mere kontrol over, hvad de spiser.

I denne komplette guide går vi i dybden med hjemmelavet hønsefoder. Vi starter med en gennemgang af de nødvendige komponenter som korn, proteiner, vitaminer og mineraler.

Derefter laver vi nogle næringsrige opskrifter på æglæggerfoder, foder til slagtekyllinger, universalfoder og foder til voksende kyllinger. Og jeg vil selvfølgelig hjælpe dig med at tilpasse opskrifterne, så de passer til din floks særlige behov.

Vi undersøger også, hvad det koster at lave sit eget hønsefoder, sammenligner det med de kommercielle muligheder og giver tips til at finde ingredienser til en overkommelig pris.

Så grib din mixerspand og dine målebægre, og lad os komme i gang.

De grundlæggende bestanddele i hønsefoder

Før vi dykker ned i opskrifterne, skal vi først bruge et øjeblik på at forstå hovedkomponenterne i hønsefoder. Her er, hvad du skal vide om byggestenene til at blande dit eget hønsefoder.

Korn: Sorter og mængdeforhold

Korn er rygraden i alt hønsefoder, da det indeholder vigtige kulhydrater, som giver energi til dine fugle.

Typisk bør du sigte efter en blanding, der består af ca. 60-70% korn.

De mest anvendte kornsorter i hønsefoder er majs og hvede, hvor majs giver mere energi, og hvede giver en mere afbalanceret ernæringsprofil.

En kombination af begge anbefales ofte, da det giver en god fordeling af næringsstoffer og hjælper med at opretholde et sundt fordøjelsessystem.

Andre kornsorter, du kan overveje, er byg, havre og rug. Husk på, at hver slags korn har deres eget unikke næringsindhold, så det er vigtigt at finde den rette balance til din floks konkrete behov.

Proteinkilder: Bælgfrugter, fiskemel og deres alternativer

Protein er afgørende for at bevare dine høns’ sundhed og sikre korrekt vækst og ægproduktion. Afhængigt af flokkens alder skal du sørge for 16-24% protein i deres foder.

Almindeligt anvendte industrielle proteinkilder indeholder soja, som har et højt proteinindhold på omkring 45%, og fiskemel, som indeholder omkring 60% protein.

En anden mulighed for protein er kød, som fx kan komme fra madrester. Høns er (mere eller mindre) altædende og spiser med glæde kød for at få deres proteinbehov dækket. Vær dog opmærksom på madresternes kvalitet og friskhed for at undgå potentielle sundhedsproblemer.

Hvis du gerne vil undgå soja eller animalske produkter, kan alternativerne være raps-, hamp- og solsikkekerner. Vær opmærksom på, at proteinindholdet kan variere, alt efter hvad du benytter, så juster blandingsforholdet, så det opfylder dine høners ernæringsmæssige behov.

Kalciumkilder til æglæggende høner

Calcium er et must for æglæggende høner, da det er afgørende for at få stærke og tykke æggeskaller. En æglæggende hønes kost bør indeholde omkring 3,5-4,5% calcium.

En af de mest almindelige kilder til calcium er kalksten eller østersskaller, som kan købes i knust form og tilsættes foderet.

Alternativt kan du stille en separat beholder med knuste østersskaller eller kalksten til rådighed, som dine høns kan hakke i efter behov. Det giver dem mulighed for selv at regulere deres calciumindtag og sikrer, at de får den helt rigtige mængde til æglægningsbehovet.

Mange hønseejere (jeg selv inkluderet) henter muslinger fra stranden. Vores strande bugner med skaller fra blåmuslinger og havsnegle, og det eneste du skal gøre er at knuse dem med en sten eller en hammer, så hønsene kan få det ned.

Hvis du kan finde levende muslinger, vil dine høns også elske at rode i bunken af knuste skaller efter disse lækre proteinbomber.

Grit: En vigtig tilføjelse til en sund fordøjelse

Kyllinger har også brug for grit til at hjælpe dem med at fordøje deres mad ordentligt. Grit er i bund og grund små sten eller stykker af hårde materialer – såsom knuste skaller – som hønsene sluger, og som derefter ender kråsen.

Når kråsen trækker sig sammen, findeler gruset maden og faciliterer fordøjelsen. Fritgående høns kan ofte selv finde tilstrækkeligt med småsten, men det er vigtigt at sørge for grit til høns, der ikke har adgang til naturlige kilder.

Grit og skaller til høns

Mikronæringsstoffer: Naturlige kilder og kosttilskud

Vitaminer, mineraler og andre mikronæringsstoffer er afgørende for forskellige kropsfunktioner, understøttelse af immunsystemet og hønsenes generelle helbred.

Selvom en del af disse essentielle næringsstoffer allerede findes i deres korn og proteinkilder, er det nogle gange nødvendigt at supplere det i dit hjemmelavede foder for at sikre, at hønseflokken får alt det, de har brug for.

Nogle naturlige kilder til vitaminer og mineraler er lucerne, tang og fiskeolie.

Hvis du er på udkig efter mere lettilgængelige kilder, kan du overveje at tilføje frugt og grøntsager, såsom mørkt bladgrønt og squash, til deres kost. Derudover kan man købe kommercielle vitamin- og mineralforblandinger for at sikre, at dine høns får den rette balance af næringsstoffer.

Høns har også brug for bestemte aminosyrer, såsom methionin og lysin, samt fosfor for at understøtte deres vækst og generelle sundhed. De kan findes i proteinkilder som bælgfrugter, eller du kan bruge kommercielle kosttilskud.

Nu hvor vi har dækket alt det grundlæggende, er det tid til at sætte disse komponenter sammen og skabe nogle lækre, næringsrige hjemmelavede foderopskrifter til din flok.

En nem opskrift på hjemmelavet hønsefoder

I dette afsnit dykker vi ned i de praktiske opskrifter på hjemmelavet hønsefoder til forskellige slags høns. De nævnte blandingsforhold er baseret på anbefalede ernæringsmæssige anbefalinger fra University of Georgia kombineret med min egen erfaring.

Husk, at opskrifterne kan ændres i forhold til din floks specifikke behov og de tilgængelige ingredienser.

Sådan sammensætter du hjemmelavet foder til æglæggere

For æglæggende høner handler alt om æggene, så deres kost bør fokusere på kalcium, der giver stærke skaller, og en god balance mellem protein, kulhydrater og fedt. Sigt efter 16-18 % protein, 3,5-4,5 % kalcium og 4 % fedt. Og spar ikke på vitaminerne og mineralerne – dem har de også brug for!

Her er en nem opskrift på foder til æglæggere:

NæringsstofNærings-behovIngrediensblandings-forholdAlternative muligheder
Protein16-18%Sojamel35%Solsikkefrø, raps, bomuldsfrø, fiskemel, kød eller tørrede insekter (f.eks. melorme)
Kulhydrater~70%Majs30%Byg, hirse eller andre kornsorter
Kulhydrater~70%Hvede20%Byg, hirse eller andre kornsorter
Fedt4%Vegetabilsk olie1-3%Animalsk fedt, madolie (fx soja, solsikke, raps)
Fiber3-4%Hvedeklid5%Risklid eller andre fiberholdige ingredienser
Calcium3,5-4,5%Kalksten3%Knuste muslingeskaller eller æggeskaller
GrøntLucerne-mel3%Kløver, mælkebøtte, grønkål, spinat
Vitaminer og mineralerForblanding af vitaminer og mineraler2%Se naturlige kilder nedenfor

Bemærk, at blandingsforholdet ikke er det samme som den næringsbehovet, fordi ingredienserne ikke er rene kilder til et enkelt næringsstof.

De fleste ingredienser indeholder en kombination af næringsstoffer, og deres sammensætning varierer. For eksempel indeholder sojabønner ca. 45 % protein, 30 % kulhydrater og 20 % fedt.

For at give hønsene de nødvendige næringsstoffer er kolonnen med blandingsforhold justeret derefter.

Hjemmelavet foder til slagtekyllinger

Disse kødfulde dyr har brug for masser af protein for at blive kødfulde og saftige. Gå efter 20-24 % protein og lidt ekstra fedt. Husk at holde kalciumniveauet under 1% for at undgå nyreproblemer.

Her er en let opskrift på slagtekyllingefoder:

NæringsstofNærings-behovIngrediensblandings-forholdAlternative muligheder
Protein20-24%Sojamel40%Solsikkefrø, raps, bomuldsfrø, fiskemel, kød eller tørrede insekter (f.eks. melorme)
Kulhydrater~65%Majs25%Byg, hirse eller andre kornsorter
Kulhydrater~65%Hvede20%Byg, hirse eller andre kornsorter
Fedt5-6%Vegetabilsk olie1-3%Animalsk fedt, madolie (fx soja, solsikke, raps)
Fiber2,5%Hvedeklid5%Risklid eller andre fiberholdige ingredienser
Calcium~0,9%Kalksten1,5%Knuste muslingeskaller eller æggeskaller
GrøntLucerne-mel3%Kløver, mælkebøtte, grønkål, spinat
Vitaminer og mineralerForblanding af vitaminer og mineraler2%Se naturlige kilder nedenfor
Bemærk, at blandingsforholdet ikke er det samme som den næringsbehovet, fordi ingredienserne ikke er rene kilder til et enkelt næringsstof.

Personligt sætter vi pris på kyllinger med et lag ekstra fedt, som vi smelter og bruger til madlavning. I så fald kan du med fordel give dem mere fedt end angivet ovenfor.

Korn til høns

Hjemmelavet foder til en blandet hønseflok

En flok høns til flere formål har brug for en velafrundet kost, der er velegnet til både æglægning og kødproduktion. Her er en enkel opskrift på foder til flere formål:

NæringsstofNærings-behovIngrediensblandings-forholdAlternative muligheder
Protein17-19%Sojamel35%Solsikkefrø, raps, bomuldsfrø, fiskemel, kød eller tørrede insekter (f.eks. melorme)
Kulhydrater~70%Majs30%Byg, hirse eller andre kornsorter
Kulhydrater~70%Hvede20%Byg, hirse eller andre kornsorter
Fedt4%Vegetabilsk olie1-3%Animalsk fedt, madolie (fx soja, solsikke, raps)
Fiber3-4%Hvedeklid5%Risklid eller andre fiberholdige ingredienser
Calcium2,5-3,5%Kalksten2,5%Knuste muslingeskaller eller æggeskaller
GrøntLucerne-mel3%Kløver, mælkebøtte, grønkål, spinat
Vitaminer og mineralerForblanding af vitaminer og mineraler2%Se naturlige kilder nedenfor
Bemærk, at blandingsforholdet ikke er det samme som den næringsbehovet, fordi ingredienserne ikke er rene kilder til et enkelt næringsstof.

Hjemmelavet foder til voksende kyllinger

Små kyllinger vokser hurtigt! For at holde trit med deres vækst skal du sigte efter en kost med 20-22% protein, lidt calcium (~1%) til knoglevækst og et fedt- og kulhydratforhold svarende til voksne høns.

Glem ikke at knuse kornene i de første 6-8 uger. Du kan langsomt sænke proteinindholdet, efterhånden som kyllingerne bliver ældre, og lade dem overgå til æglæggerfoder, når de når dertil.

Her er en praktisk opskrift på kyllingefoder:

NæringsstofNærings-behovIngrediensblandings-forholdAlternative muligheder
Protein20-22%Sojamel40%Solsikkefrø, raps, bomuldsfrø, fiskemel, kød eller tørrede insekter (f.eks. melorme)
Kulhydrater~70%Majs30%Byg, hirse eller andre kornsorter
Kulhydrater~70%Hvede20%Byg, hirse eller andre kornsorter
Fedt4%Vegetabilsk olie1-3%Animalsk fedt, madolie (fx soja, solsikke, raps)
Fiber3%Hvedeklid5%Risklid eller andre fiberholdige ingredienser
Calcium1%Kalksten1,5%Knuste muslingeskaller eller æggeskaller
GrøntLucerne-mel3%Kløver, mælkebøtte, grønkål, spinat
Vitaminer og mineralerForblanding af vitaminer og mineraler2%Se naturlige kilder nedenfor
Bemærk, at blandingsforholdet ikke er det samme som den næringsbehovet, fordi ingredienserne ikke er rene kilder til et enkelt næringsstof.

Vitaminer og andre mikronæringsstoffer til høns

Ud over de makronæringsstoffer, der er nævnt i opskrifterne, kræver din opskrift på hjemmelavet hønsefoder også vigtige vitaminer og mineraler for at opretholde et optimalt helbred.

Her er de vigtigste mikronæringsstoffer sammen samt eksempler på kilder til dem:

Vitaminer

  • A-vitamin: Gulerødder, fiskeleverolie, gul majs, lucernemel og grønne bladgrøntsager.
  • D-vitamin: Fiskeleverolie og soleksponering.
  • E-vitamin: Hvedekimolie, vegetabilske olier og solsikkefrø.
  • K-vitamin: Bladgrønt som grønkål og spinat.
  • B-kompleks vitaminer: Ølgær, hvedeklid og risklid.

Mineraler

  • Calcium: Kalksten, knuste østersskaller, muslingeskaller og æggeskaller.
  • Fosfor: Kød, fisk, jordnødder.
  • Magnesium: Grønne bladgrøntsager, fiskemel og benmel.
  • Kalium: Grønne bladgrøntsager, kartofler og bananer.
  • Jern: Grønne bladgrøntsager, fiskemel og jerntilskud.
  • Kobber: Grønne bladgrøntsager, fiskemel og kobbertilskud.
  • Zink: Bladgrønt, fiskemel og zinktilskud.

Aminosyrer

  • Methionin: Fiskemel, sojabønner og syntetiske kosttilskud.
  • Lysin: Fiskemel, sojabønner og syntetiske kosttilskud.

Sporstoffer

  • Mangan: Bladgrønt, fiskemel og mangantilskud.
  • Selen: Fiskemel, solsikkefrø og selentilskud.
  • Jod: Jod, fiskemel og tangmel.

Ovenstående kan virke overvældende, men i praksis vil det en velafrundet ernæringsprofil være tilstrækkeligt. Hvis du har høns, der går frit, vil de naturligt spise insekter, frø og planter, der dækker til deres behov.

Ellers kan du supplere din hjemmelavede foderblanding med nogle af de ingredienser, der er nævnt ovenfor, for at sikre den rette balance af vitaminer og mineraler.

Det var i bund og grund det. Du ved nu, hvad du har brug for at vide for at kunne lave dit dit eget hønsefoder. Hvis du gør som beskrevet, skal dine høns nok få det godt.

Men hvis du føler trang til at optimere og nørde lidt med detaljerne, er du velkommen til at læse videre. Jeg lover, at vi kommer igennem nogle interessante emner.

Høne ved siden af foderspand

Skræddersy dit foder til forskellige typer kyllinger og livsfaser

Okay, så nu har du styr på det grundlæggende, men lad os gå et spadestik dybere med vores fjerede venner.

Høns er unikke, ligesom vi er, og deres ernæringsbehov varierer afhængigt af race og livsstadie. Lad os dykke ned i disse forskelle og finde ud af, hvordan vi kan justere vores foderopskrifter til æglæggere, slagtekyllinger, voksende kyllinger og blandede flokke.

Tilpasning af opskrifter til specifikke behov

  • Blandet flok: Har du en flok æglæggere, slagtekyllinger og voksende kyllinger? Intet problem! For at tilgodese alle skal du sigte efter en middelvej: ca. 20 % protein (så kyllingerne kan vokse), 2,5-3 % calcium og 4 % fedt. Giv ekstra kalcium (f.eks. knuste østersskaller) ved siden af til æglæggende høner, så de kan lægge æggeskaller i tip-top stand.
  • En fritgående flok: Hvis dine høns er så heldige, at de kan strejfe omkring i haven og søge føde, så vil de helt af sig selv æde insekter, planter og frø som supplement til foderet. Du kan dermed reducere proteinindholdet i deres foder, men hold øje naturligvis fortsat med deres generelle helbred og juster efter behov.
  • Sojafrit foder: Vil du gerne undgå soja? Det kan du sagtens! Skift sojamelet ud med alternative proteinkilder som raps, hampefrø eller solsikkefrø. Du vil muligvis være nødt til at eksperimentere lidt med blandingsforholdet for at finde den perfekte balance, men dine høns vil nyde variationen.

Ved at have en god forståelse for dine høns’ ernæringsmæssige behov og tilpasse opskrifterne, så de passer til deres type og livsfase, vil du være den stolte ejer af en glad og sund hønseflok.

Lav dine egne foderpiller til høns

Er du klar til at forbedre dit foder? Så lad os snakke lidt om at lave dine egne foderpiller.

Hvorfor bruge piller i stedet for korn eller granulat?

Foderpiller reducerer spild blandt vores mere kræsne hønsevenner. Når de får serveret korn eller granulat, kan de godt finde på at kaste det, de ikke kan lide, til side, og det betyder, at de går glip af vigtige næringsstoffer. Med piller er hver bid fyldt med alle de næringsstoffer, de har brug for.

Og hvem ved, måske kan du sælge dine økologiske foderpiller af høj kvalitet til venner og naboer for at dække omkostningerne ved at fodre dine egne høns.

Nødvendigt udstyr

For at lave dine egne hønsepiller skal du bruge en mølle eller en foderkværn til at male foderingredienserne til et fint pulver. Det sikrer, at foderpillerne får en ensartet konsistens. Derefter skal du bruge en pillemølle, som presser foderblandingen sammen til piller.

Sådan laver du foderpiller derhjemme

  • Trin 1: Bland ingredienserne efter den ønskede opskrift, og sørg for, at blandingsforholdet passer til din hønsetype og deres livsstadie.
  • Trin 2: Mal foderblandingen med en mølle eller foderkværn, indtil det er et fint pulver. Jo finere tekstur, jo bedre pillekvalitet.
  • Trin 3: Læg pulveret i pillemøllens tragt, og lad maskinen udrette sin magi. Den komprimerer blandingen til piller ved hjælp af varme og tryk.
  • Trin 4: Afkøl pillerne på en rist eller spred dem ud på en flad overflade. Det gør det muligt for varmen at “fordampe”, så pillerne kan hærde.
  • Trin 5: Opbevar dine hjemmelavede foderpiller i en lufttæt beholder, så de holder sig friske og tørre, og server dem for med stolthed for din flok.

Så let kan det gøres – dine helt egne hønsefoderpiller, lavet med kærlighed og fyldt med de næringsstoffer, dine høns har brug for til at trives og producere både æg og kød.

Omkostninger og rentabilitet ved hjemmelavet hønsefoder

Hvis du overvejer fordelene ved at lave dit eget hønsefoder, så spekulerer du måske også over, om den økonomiske side af sagen hænger sammen. Lad os sammenligne omkostninger og praktikaliteterne ved hhv. hjemmelavet og kommercielt foder – og diskutere tips til at skaffe ingredienser til en overkommelig pris.

Hjemmelavet foder:

  • Udgifter til ingredienser: Det vil ofte være billigere at købe de rå ingredienser end at købe forarbejdede foderpiller, især hvis du kan skaffe dem lokalt eller købe i større mængder. Priserne kan dog variere afhængigt af, hvor du befinder dig, og hvor tilgængelige ingredienserne er.
  • Køb af udstyr: At lave sit eget foder kan kræve en indledende investering i udstyr som mølle, foderkværn og pillemølle. Disse omkostninger kan udlignes over tid, når du sparer på foderudgifterne, eller du kan blot fodre blandingen uden at lave piller.
  • Tid og indsats: Fremstilling af hjemmelavet hønsefoder kræver tid og kræfter, hvilket kan være en faktor, man skal tage i betragtning, når du vurderer de samlede omkostninger.

Kommercielt foder:

  • Bekvemmelighed: Kommercielt foder er præformuleret, afbalanceret og klar til brug, hvilket sparer dig tid og kræfter på at tilberede dit eget foder.
  • Ensartethed: Du kan forvente en ensartet ernæringsprofil, hvilket kan være sværere at opnå med hjemmelavet foder, især for begyndere.
  • Pris: Prisen på kommercielt foder kan variere afhængigt af mærke og kvalitet. Nogle gange kan udgiften være mere overkommelig, hvis du finder et godt tilbud.

Andre overvejelser

Når man sammenligner omkostningerne ved hjemmelavet og kommercielt foder, er det vigtigt også at overveje andre faktorer end blot omkostningerne:

  • Kvalitetskontrol: Når du laver dit eget hønsefoder, ved du præcis, hvad der er i det, så du kan tilpasse blandingen til din floks specifikke behov og undgå uønskede tilsætningsstoffer eller fyldstoffer.
  • Skræddersyet: Gør-det-selv hønsefoder giver dig mulighed for at tilpasse blandingen til din floks specifikke behov. Du kan justere ernæringsprofilen baseret på din beliggenhed, flokkens sammensætning osv.
  • Sociale og miljømæssige overvejelser: Ved at købe ingredienserne lokalt kan man reducere transportens miljøpåvirkning og støtte de lokale landmænd. Derudover vil anvendelse af køkken- eller haveaffald være med til at reducere affaldsmængden.
  • Sundhedsmæssige fordele: Hvis du forstår hønsenes ernæring og giver dem en velafbalanceret kost, kan det føre til sundere høns, hvilket igen kan resultere i bedre ægproduktion, forbedret kødkvalitet og mindre modtagelighed over for sygdomme.

Tips til at finde ingredienser til en overkommelig pris

For at holde omkostningerne ved at holde høns nede og samtidig udnytte fordelene ved hjemmelavet hønsefoder bedst muligt, kan du overveje følgende tips til indkøb af prisvenlige ingredienser:

  • Køb lokalt: Tjek dine lokale markeder og mindre forretning for friske, lokale ingredienser. Du kan nogle gange finde bedre tilbud på korn og andre foderkomponenter end i de store butikker, og du støtter samtidig lokale virksomheder.
  • Lær dine lokale landmænd at kende: Hvis du kommer i kontakt med landmænd og kornleverandører i nærheden, kan du ofte få rabat, fordi du køber direkte fra kilden.
  • Udforsk alternative ingredienser: Vær åben over for at bruge alternative ingredienser som solsikkefrø, hampefrø eller melorme til at opfylde dine høners næringsbehov. Det kan hjælpe med at diversificere dit foder og samtidig holde omkostningerne i skak.
  • Dyrk dit eget: Hvis du har plads og overskud, kan du overveje at dyrke nogle af dine egne ingredienser til foderet, f.eks. majs, hvede eller foder til spiring. Det kan være både omkostningseffektivt og givende.
    DU kan også grave i haven eller kompostbunken for regnorme. Og i øvrigt er det ikke svært at “dyrke” dine egne melorme.
Hvedemark

Naturlige og alternative fodringsmetoder

Nu, hvor vi har gennemgået, hvordan man laver sit eget hønsefoder, kan vi se nærmere på nogle naturlige og alternative fodringsmetoder.

Disse kan hjælpe med at booste din floks ernæring, holde dine fjerede venner underholdt og reducere spild.

Fritgående høns

Hvem elsker ikke frihed? Det gør høns i al fald. At søge føde og gå frit omkring er en naturlig måde at fodre på, som kan hjælpe med at skabe variation i dine høners kost og samtidig holde dem aktive og fornøjede.

Fritgående høns spiser insekter, orme, planter og frø og får på den måde en velafrundet buffet af næringsstoffer.

Men husk på, at det ikke er en garanteret kilde til alle de næringsstoffer, der er nødvendige for optimal sundhed og produktivitet, så det anbefales stadig at supplere med afbalanceret foder.

Du kan læse mere om at holde fritgående høns ude af din køkkenhave i denne artikel.

Fodring med køkken- og haveaffald

Høns er dybest set naturens genbrugsmaskiner. De gnasker gladeligt på køkken- og haveaffald og forvandler det til velsmagende æg, kød og kompost af høj kvalitet.

Frugt, grøntsager, korn og endda knuste æggeskaller kan alle få et nyt formål som hønsefoder.

Men vær forsigtig med at give dem muggen eller fordærvet mad, og undgå at fodre dem med salte, sukkerholdige og fedtholdige fastfoodrester samt giftige (for høns) fødevarer som avocado, chokolade eller løg.

Dyrk dit eget foder

Har du grønne fingre? Brug dem til noget godt ved at dyrke nogle af dine egne foderingredienser.

Ved at plante korn, bælgfrugter og andre planter som solsikker, majs eller græskar kan du forsyne din flok med frisk, hjemmedyrket ernæring. Og så får du samtidig glæden ved at vide præcis, hvor deres mad kommer fra.

Overvej at dyrke en “hønsehave” fyldt med næringsrige planter og urter som kløver og lucerne. Du kan også dyrke foderplanter som kornspirer eller mikrogrønt for at supplere deres kost.

Ved at indarbejde naturlige og alternative fodringsmetoder i din floks rutine, får du glade og sunde høns, samtidig med at du reducerer affaldsmængden og får en mere miljøvenlig livsstil. Det kan man da kalde win-win!

Sådan sikrer du korrekt ernæring i hjemmelavet foder

Okay, du har opskrifterne, teknikkerne og entusiasmen – men hvad med at sørge for, at dit hjemmelavede hønsefoder rent faktisk giver din flok de næringsstoffer, de har brug for?

Lad os se nærmere på, hvordan du skaber balance mellem protein, kulhydrater, fedt, vitaminer og mineraler og holder øje med din floks sundhed og velbefindende.

Afbalancering af protein, kulhydrater, fedt, vitaminer og mineraler

Når du laver dit eget hønsefoder, er det vigtigt at skabe balance mellem næringsstofferne for at opfylde din floks behov. Som du ved, har forskellige hønsetyper i forskellige livsfaser brug for varierende mængder protein, kulhydrater, fedt, vitaminer og mineraler.

Hold nøje øje med ingredienserne og proportionerne, og vær ikke bange for at foretage justeringer efter behov.

Hold øje med din floks helbred og velbefindende

Vær opmærksom på din floks adfærd, udseende og ægproduktion. Sunde høns vil være aktive, have klare øjne og lægge æg regelmæssigt i løbet af sommeren.

Hvis noget virker forkert, kan det være et tegn på, at du skal revurdere deres kost.

Tegn på ernæringsmæssige mangler og hvordan de håndteres

Ernæringsmangler kan vise sig på forskellige måder, f.eks. ved nedsat ægproduktion, knækkede fjer eller sløvhed. Hvis du bemærker nogle af disse tegn, skal du dobbelttjekke din foderopskrift og overveje at supplere med ekstra vitaminer eller mineraler.

Alvorlige tegn på sygdom bør dog håndteres ved at rådføre sig med en dyrlæge eller fjerkræekspert.

Sådan fodrede man høns før i tiden

Lad os afslutte denne artikel med en hurtig tur ned ad memory lane og kigge lidt på, hvordan man fodrede høns før i tiden. Som med mange andre ting i livet er der meget, vi kan lære af historiske og traditionelle metoder.

I gamle dage var høns primært fritgående og søgte selv efter insekter, orme og planter i baghaver og på gårdene.

Foderet bestod oftest af køkkenaffald, haveaffald og det korn, der var tilgængeligt. Det var en enklere tid med mindre fokus på optimale næringsstoffer og mere på at lade hønsene gøre det, de er bedst til: kradse, pille og klukke.

Da jeg spurgte min far, hvordan de fodrede deres høns tilbage i 40’erne og 50’erne, sagde han præcis det samme: “En spand med vand, madrester og masser af biller, orme og insekter“.

Ældre mand og hans høns

Men dengang var produktiviteten også lavere, og hønsene lagde ikke så mange æg eller voksede så hurtigt, som de gør i dag.

Fokus på ernæring og specialfoder har bidraget til den forbedring af produktiviteten, vi ser i moderne fjerkræopdræt, men det er ikke altid vores hovedprioritet at optimere produktionen.

Mange af os giver kerne afkald på det teknisk optimale produktionsfoder til gengæld for en mere afslappet og traditionel tilgang til hønsehold. Det er helt op til dig, hvad du foretrækker.

Afslutningsvis

Det var det, kære med-hønseholder. Nu, hvor vi afslutter vores hønsefodereventyr, har du fuld styr på ingredienserne – du kan sikre førsteklasses ernæring til din flok, og du kan potentielt spare nogle penge undervejs.

Og så er der tilfredsstillelsen ved at vide, at du har en praktisk tilgang til dine høns’ velbefindende.

Når du laver dit eget hønsefoder, har du mulighed for at tilpasse opskrifterne, så de passer til din floks behov og tager hensyn til deres specifikke race, alder og formål.

Og lad os ikke glemme det sjove ved at eksperimentere og lære gennem forsøg og fejl.

Vær ikke bange for at smøge ærmerne op og finde den bedste foderløsning til din flok. Når alt kommer til alt, er hver høne unik, og det samme er deres behov. Omfavn din indre fjerkræ-Picasso og mal dit eget mesterværk i form af hønsefoder.

God fornøjelse med fodringen, og må du få masser af æg.