Tiltrækker høns rotter, og hvad kan man gøre ved det?

Rotter i en redde der spiser æg

Rotter betragtes ofte som skadedyr, og det er der en god grund til. De er kendt for at overføre sygdomme og kan forårsage skader på ejendom. Men hvorfor tiltrækkes de af dit hønsehus, og hvad kan du gøre for at forhindre rotteangreb? Lad os se nærmere på, hvorfor høns tiltrækker rotter, og hvad du kan gøre ved det.

Tiltrækker høns rotter?

Teknisk set er rotter ikke interesserede i høns – hvad der derimod interesserer dem, er muligheden for at spise hønsefoder og æg. Det skyldes, at rotter er omnivorer, hvilket vil sige, at de spiser både planter og animalske produkter.

Hønsefoder indeholder typisk et højt indhold af kulhydrater, som er en vigtig energikilde for rotter. Friske æg er samtidig en fremragende ekstra proteinkilde. Og kombinationen af disse to ting gør dit hønsehus til en perfekt fødekilde for rotter.

Selv om rotter er ekstremt tilpasningsdygtige og kan leve i en lang række miljøer, foretrækker de dog varme og aflukkede steder, hvor de kan bygge rede. Hønsegårde har typisk masser af gemmesteder for rotter, hvilket gør dem særligt attraktive for disse gnavere. Kombineret med den rigelige mængde mad og vand kan dit hønsehus give alt det, som en rottefamilie har brug for for at trives.

Rotter er ikke udelukkende ækle dyr

Selv om de fleste mennesker tænker på rotter som beskidte, sygdomsbefængte skadedyr, er der faktisk meget at beundre ved dem. For det første er de meget intelligente, og kælerotter kan trænes til at udføre en række forskellige tricks. De er også meget renlige dyr, som bruger timer på at pleje sig selv hver dag.

Selv om rotter måske ikke er alles favorit, er det svært at benægte, at de er meget fascinerende skabninger med et dårligt ry, som nogle gange er berettiget, men ofte er ufortjent.

Men rotter hører bestemt ikke hjemme i nærheden af dine høns, og det er nødvendigt at være opmærksom på risikoen for at tiltrække rotter. Det er vigtigt at tage skridt til at forhindre dem i at komme til hønsefoder og æg for at hjælpe med at holde din flok og din familie i sikkerhed.

Hvorfor er rotter et problem?

Alle, der har haft rotter i deres hønsegård, ved, at de er mere end blot en plage. Disse destruktive skadedyr kan overføre sygdomme, æde hønsenes mad og endda dræbe unge kyllinger.

De spreder sygdomme

Rotter er en fare af flere årsager. For det første kan de bære sygdomme, der er skadelige for både mennesker og dyr. Nogle af de mest almindelige sygdomme, der er forbundet med rotter, omfatter leptospirose, hantavirus, tularæmi, lymfocytær choriomeningitis og salmonella. Selv byldepest er stadig en risiko i nogle områder af verden, selv om den heldigvis kan behandles og er sjælden.

De spiser hønsefoder, æg og kyllinger

For det andet er rotter glubske ædere og vil hurtigt tømme en et fodertårn, hvis de får muligheden for det. Og det er ikke det eneste, der står på deres menu – de kan også godt lide at spise æg. Hvis du samler færre æg end normalt i tillæg til andre tegn på et rotteproblem, er det på tide at gribe ind.

Det vigtigste er måske, at mange rotter dræber og spiser unge kyllinger, hvis chancen byder sig. Selvom rotter sjældent er en trussel mod voksne kyllinger, kan de hurtigt decimere en flok små kyllinger. Voksne vagtler er også i fare, da deres lille størrelse gør dem til et let bytte for rotter.

De forårsager skader på bygninger

Rotter kan også forårsage store skader på dit hus og andre konstruktioner, idet de tygger sig gennem vægge, ledninger, isolering og alt andet, de kan sætte tænderne i. Desuden kan deres ekskrementer inficere mad og overflader og forårsage ubehagelige lugte.

De er svære at slippe af med

Endelig formerer rotter sig meget hurtigt. Et enkelt rottepar kan producere en bestand på op til 1.500 rotter på bare et år. Denne høje forplantningshastighed betyder, at et rotteangreb hurtigt kan komme ud af kontrol. Hvis du ser bare én rotte omkring dit hønsehus, er det normalt et tegn på, at der er mange flere i nærheden.

Rotter versus mus: Kend forskellene

Det første skridt i håndteringen af et potentielt rotteproblem er at være i stand til at identificere synderen. Både mus og rotter er små gnavere med lange haler, men der er dog nogle vigtige forskelle mellem de to arter.

Mus er typisk mindre end rotter og har spidse næser og store ører i forhold til deres kropsstørrelse. Rotter har derimod stumpnæse og små ører. De har også længere kroppe og haler end mus.

Rotte
Rotte
Skovmus
Skovmus

Selv om de begge tilhører gnaverfamilien, kan mus og rotter ikke kun skelnes på deres udseende, men også på deres adfærd. Mus er små og adrætte, har lange haler og store ører. De er også gode klatrere, og de kan lide at bygge reder af materialer som papir og græs.

I modsætning hertil har rotter kortere og tykkere haler i forhold til deres størrelse. De er ikke helt så gode til at klatre som mus, men de er stærke svømmere. Rotter foretrækker også at grave sig ned under jorden i stedet for at bygge reder i eksisterende gemmesteder.

Den måske mest umiddelbart mærkbare forskel mellem de to er størrelsen på deres afføring. Musselorte er små og har spidse ender. Rottelorte er derimod meget større og måler op til 2 cm i længden med stumpe ender.

Hvad angår adfærd, er mus generelt sky og frygtsomme, mens rotter kan være aggressive. Både mus og rotter kan dog være bærere af sygdomme, så det er vigtigt at tage forholdsregler, hvis du møder en af dem i dit hjem.

Endelig er rotter generelt meget større end mus, idet de kan blive op til 45 cm, inklusive halen, sammenlignet med musenes 20 cm. Disse fysiske forskelle kan hjælpe dig med at identificere, hvilken type gnaver der forårsager problemer i dit hjem.

Selv om mus også bør holdes ude af hønsegården, er de mindre problematiske end rotter. Da mus er mindre aggressive end rotter, udgør de en mindre trussel mht. at angribe dine fugle. Det er også meget vanskeligere at slippe af med rotter end med mus.

Sådan ved du, om du har et rotteproblem

Når du ved, hvad du skal kigge efter, er det ikke svært at vurdere, om du har problemer med rotter. Selvfølgelig er det et sikkert tegn på rotteangreb, hvis du ser en levende rotte, men der er også andre tegn:

  • Kig efter rotteafføring: Rotter efterlader 30 til 50 afføringspiller om dagen, så hvis du finder ekskrementer, er det et godt tegn på, at du har et problem.
  • Kig efter gnidemærker: Rotter bevæger sig gerne ad de samme ruter, så gentagen kontakt med overflader vil efterlade fedtede gnidemærker.
  • Lyt efter kradselyde: Hvis du hører uforklarlige skrabelyde fra vægge eller loft, skyldes det muligvis rotter.
  • Ud over ekskrementer og gnidemærker kan rotter også forårsage skader på din ejendom. Tyggeskader på træ eller ledninger, urinpletter og fedtmærker er alle tegn på, at du har et rotteproblem.

Det kan være svært at se, om du har et rotteproblem, hvis de bor et stykke væk fra dit hjem eller hønsehus, fordi de er opportunistiske ædere, der ikke nødvendigvis efterlader mange spor efter sig. Men hvis rotterne bor lige omkring dit hønsehus, vil du kunne se tunneller. Rotterne graver gange rundt omkring hønsehuset for at komme til hønsefoderet.

Hvis rotterne ikke bliver bekæmpet, kan de forårsage alvorlige skader på dit hjem eller din hønsegård – så det er vigtigt at gribe ind så hurtigt som muligt.

Sådan slipper du af med rotter

Hvis du har rotter i baghaven, er det vigtigt at slippe af med dem så hurtigt som muligt. Der er et par forskellige måder at gøre dette på, herunder ved hjælp af tøris, fælder, lokkemad og skadedyrsbekæmpelsesfirmaer. I dette afsnit vil vi diskutere hver metode i detaljer, så du kan afgøre, hvilken der er den rigtige for dig.

Bemærk, at tegn på roter bør indberettes til den kommunale rottebekæmpelse. De har erfarne medarbejdere, som ved, hvordan man håndterer et rotteproblem. Desuden har de adgang til giftbekæmpelse, som vi andre desværre ikke kan købe lovligt.

Desværre er reaktionstiden ikke lige hurtig i alle kommuner. Nogle steder tager de rotteproblemet meget alvorligt og kommer ud meget hurtigt, men i andre kommuner kan det tager uger, før rottemanden dukker op. Derfor kan det være en god idé også selv at tage affære, så problemet ikke udvikler sig i mellemtiden.

Tøris

En måde at dræbe rotter på er ved hjælp af tøris. Tøris er kuldioxid i fast form. Når tøris tages ud af beholderen, frigøres der langsomt kuldioxid, som hurtigt kan ophobes til et dødeligt niveau i små, lukkede rum. Rotterne vil simpelthen indånde kuldioxiden og dø smertefrit.

Hvis du vil bruge tøris til at dræbe rotter, skal du blot placere den i indgangene til rottehullerne og dække til med jord. Det er let at bruge, og det udgør ingen risiko for mennesker eller kæledyr.

Tøris har dog nogle ulemper. Det kan bl.a. være være relativt dyrt, og det kan være farligt at håndtere uden det rette sikkerhedsudstyr. Ikke desto mindre er tøris et effektivt redskab til bekæmpelse af rotter og andre skadedyr.

Fælder

En mere almindelig metode til at dræbe rotter er at bruge fælder. Fordelen ved fælder er, at de er relativt humane (så længe man tjekker dem regelmæssigt). Ulempen er, at det kan være tidskrævende at sætte dem op, og at du skal bortskaffe de døde rotter på korrekt vis.

De tre mest almindeligt anvendte fælder er klapfælder, limplader og elektriske fælder.

  • Klapfælder består af en træ- eller plastikbase med en affjedret stang, der klapper sammen, når den udløses. Klapfælder fungerer ved at lægge lokkemad i fælden, og når rotten bider i lokkemaden, klapper fælden til og dræber rotten.
  • Limplader fungerer ved at sætte lokkemad i fælden, og når rotten træder på den, bliver den hængende på pladen og dør til sidst af udmattelse. Dette er en effektiv, men knap så human aflivningsmetode.
  • Elektriske fælder fungerer ved at lokke rotten til med lokkemad, og når rotten træder ind i fælden, får den elektrisk stød. Mens jeg ikke har særlig god erfaring med klapfælder, er elektriske fælder efter min erfaring langt mere effektive. Elektriske fælder er noget dyre, men de kan genoplades og genbruges mange gange, hvilket gør dem til en omkostningseffektiv løsning til langsigtet rottebekæmpelse.

Jeg anbefaler, at du bruger peanutbutter som lokkemad i dine fælder og placerer dem langs vægge og stier, hvor du har set rotterne færdes.

Gift

Bemærk, at det ikke er muligt for private at købe rottegift i Danmark. Det er derfor i praksis ikke en løsning, mange har mulighed for at benytte sig af.

En anden meget effektiv metode til at slippe af med rotter er at bruge gift. Fordelen ved at bruge gift er, at det er relativt nemt at sætte det op – du skal blot lægge lokkemaden ud og vente på, at rotterne spiser den.

Ulempen er dog, at gift kan være farlig for dine høns i baghaven, hvis de spiser det – eller hvis de spiser en død rotte, der har indtaget gift. Hvis du har børn eller kæledyr, skal du desuden være opmærksom på at holde giften uden for deres rækkevidde.

Hvis du har spørgsmål om brugen, skal du kontakte en skadedyrsbekæmper eller producenten. Anvendt korrekt og med omhu kan gifte hjælpe dig med at holde dit hjem og din have fri for skadedyr meget hurtigt.

Katte

Nogle mennesker bruger katte til at holde rotter væk fra deres hønsegård. Fordelen ved denne metode er, at den er naturlig og effektiv. Ulempen er, at de kræver pleje og opmærksomhed fra din side samt regelmæssig forsyning af foder til din kat. Hvis du ikke er forsigtig, kan katten desuden ende med at dræbe dine små kyllinger i stedet for blot at holde rotterne væk.

Virksomheder til skadedyrsbekæmpelse

Som boligejere betaler vi årligt for rottebekæmpelse sammen med ejendomsskatten. Derfor bør det som udgangspunkt ikke være nødvendigt at kontakte en privat skadedyrsbekæmper. Hvis kommunen alligevel ikke rykker ud, kan et privat skadedyrsbekæmpelsesfirma dog også bruges til at håndtere rottebestande.

Skadedyrsbekæmpelsesfirmaer er meget effektive til at eliminere rotteangreb, da de har personalet, udstyret og erfaringen til at lokalisere og fjerne rotter fra ejendomme. Desuden anvender de ofte flere forskellige metoder til at kontrollere rottepopulationer, herunder fælder, gift og mekaniske barrierer.

Som følge heraf er skadedyrsbekæmpelsesfirmaer ofte den bedste løsning for dem, der har med rotter at gøre. Nogle skadedyrsbekæmpelsesfirmaer tilbyder også andre tjenester, f.eks. eksklusion og habitatændring.

Sådan forhindrer du, at rotterne invaderer din hønsegård

Rotter har hårde, skarpe tænder, der kan tygge sig igennem mange ting, herunder hønsetråd. De kan også klemme sig igennem små rum takket være deres fleksible skelet. Desuden er rotter fremragende svømmere og kan holde vejret i op til tre minutter. Det er ikke overraskende, at rotter er notorisk svære at slippe af med, når først de har angrebet et område.

Den bedste måde at undgå et rotteproblem på er derfor at forebygge det til at begynde med, da det er meget sværere at slippe af med dem, efter at de allerede er flyttet ind. Her er nogle tips til, hvordan du forhindrer rotter i at angribe din hønsegård.

Forebyggelse af rotter i hønsehuset

Den bedste måde at undgå rotteproblemer på er at forebygge dem i første omgang, da det er meget sværere at slippe af med dem, når de allerede er flyttet ind. Her er nogle tips til, hvordan du forhindrer rotter i at flytte ind i eller omkring din hønsegård.

Byg et rottesikkert hønsehus

Der er flere måder at forhindre rotter i at få adgang til dine høns i baghaven på. Den vigtigste foranstaltning, du kan træffe, er at sikre, at dit hønsehus og din løbegård er velbygget og robust. Rotter er dygtige klatrere, og de kan klemme sig gennem meget små åbninger.

Brug kraftig volierenet med 13 x 25 mm maskestørrelse eller mindre til at beklæde bunden af dit hønsehus. Det skal være dækket helet til uden sprækker eller huller, som en rotte kan klemme sig igennem. Desuden skal den have en tætsluttende dør, som rotterne ikke kan gnave sig igennem. Beklæd også eventuelle ventilationsåbninger med beslagdug.

Beskyt hønsegården

Hønsegården kan døkkes af en hvilken som helst form for robust net med maksimalt 13 x 25 mm maskestørrelse. Hvis det er muligt, bør du også dække bunden af hønsegården med volierenet for at forhindre, at rotter graver sig ind.

Hvis hønsegården er for stor til, at du kan dække hele bunden, kan du anbringe et skørt af beslagdug rundt om løbegården, der strækker sig et omkring 3/4 meter ud. Dette vil skabe en barriere, som rotterne sjældent vil grave sig under.

Desuden er det vigtigt at holde hønsegården ren og fri for madrester, så rotterne ikke bliver tiltrukket i første omgang. Selv hvis de ikke kan komme ind i løbegården eller hønsegården, sker det, at rotter graver sig ned under hønsegården og bygger deres reder der.

Få rotterne til at føle sig udsatte

Hvis det er muligt, skal du fjerne alle potentielle skjulesteder i nærheden, f.eks. dynger af sten eller brænde. Det vil gøre det sværere for rotterne at finde et sted at gemme sig, og det vil gøre det lettere for dig at se rotterne, hvis de er i nærheden.

Rotter bryder sig ikke om at være ude i det fri, hvor de er mere sårbare over for rovdyr, så hvis du gør dit hønsehus og -gård så åbne og fritliggende som muligt, vil det afskrække dem fra at opholde sig i området.

Skjul dit hønsefoder

Du skal også være opmærksom på at holde fødekilder væk fra rotter, og hønsefoder er en stor tiltrækningsfaktor for rotter, så det er vigtigt at holde det uden for rækkevidde. Foderet bør opbevares i metal- eller solide plastbeholdere med tætsluttende låg, og spildt foder skal straks fjernes.

Foderautomater bør også være udformet på en måde, der gør det vanskeligt for rotter at få adgang til foderet. Overvej at investere i en rottesikker hønsefoderautomat, f.eks. en foderautomat med et vægtfølsomt låg, der automatisk åbner sig, når en høne træder på en plade. Du kan også lave din egen rottesikre hønsefoderautomat ved at sætte disse disse smarte og budgetvenlige hætter på en hvilken som helst type beholder.

Nogle hønseholdere anbefaler at hænge en foderautomat op fra loftet, mens andre placerer foderautomaten på en platform eller et bord, så rotterne ikke kan nå den fra jorden. Uanset hvilken metode du vælger, skal du sørge for, at rotterne ikke kan kravle op til foderautomaten og komme til maden.

Det er også vigtigt, at du jævnligt rydder op efter spildt hønsefoder omkring foderautomaten, så rotterne ikke har en fødekilde omkring hønsehuset. Fej alt spildt foder op, og opbevar det i en sikker beholder, indtil du kan bortskaffe det korrekt.

Lad ikke køkkenrester ligge og flyde

Hvis du fodrer dine høns med køkkenrester, skal du ligge det ude i det fri, hvor rotterne er mere tilbageholdende med at bevæge sig ud. Opsaml resterne i huset eller i en lukket pose eller beholder, og læg dem først ud, når du er klar til at fodre dine høns med dem. Det forhindrer rotterne i at komme til maden og er også med til at holde dem væk fra dine høns.

Sørg også for kun at give dine høns mad, som de kan spise på relativt kort tid, så der ikke ligger rester rundt omkring.

Forhindr adgang til vand

Vand vil også tiltrække rotter, så det er vigtigt at holde alle vandkilder væk fra steder, hvor rotter kan få adgang til dem. Hønsevandere bør placeres på en platform eller et bord, som rotterne ikke kan nå. Hvis det er muligt, skal vandkilden fjernes om natten, så rotterne ikke har adgang til vand og er tvunget til at forlade området for at søge efter det.

Endelig er det en god idé at inspicere din flok regelmæssigt for tegn på rotteaktivitet. Kig efter rotteafføring omkring hønsehus og -gård samt efter huller eller huler i jorden. Hvis du finder tegn på rotter, skal du straks tage skridt til at slippe af med dem, før de har mulighed for at gøre mere skade.

Med andre ord

Selv om rotter måske virker som harmløse skabninger, kan de udgøre en alvorlig trussel mod dit hønsehold – og mod din ejendom som helhed. Rotter bærer sygdomme, spiser dine høns’ mad og æder endda unge kyllinger; så det er vigtigt at gøre alt, hvad du kan, for at forhindre dem i at bosætte sig i eller omkring dit hønsehus.

Start med at sikre, at dit hønsehus er solidt og velbygget, uden huller eller sprækker, som rotterne kan klemme sig igennem. Du bør også opbevare hønsefoder i lufttætte beholdere og rydde op efter spildt mad. For yderligere at forhindre rotter i at grave sig ind i din hønsegård eller dit hønsehus, kan du overveje at placere volierenet omkring hønsegården – eller anden en type trådnet, som rotter ikke kan gnave sig igennem.

Ved regelmæssigt at inspicere din ejendom for tegn på skader eller tyggearbejde; gribe ind med det samme, hvis du ser en rotte i nærheden af hønsehuset; holde området fri for ting som rotter kan gemme sig eller bygge rede i og opbevare hønsefoder i forseglede beholdere, som rotterne ikke kan få adgang til, kan du hjælpe med at afskrække disse uønskede gæster fra at bosætte sig i din baghave eller dit hønsehus.

Hvis rotterne allerede er flyttet ind i din hønsegård eller dit hønsehus, er der flere forskellige måder at dræbe dem på, bl.a. ved hjælp af tøris, fælder, lokkemad og skadedyrsbekæmpelsesfirmaer.

Ofte stillede spørgsmål og svar

🐀 Hvorfor tiltrækkes rotter af hønsegårde?

Varme, ly og mad er alt sammen ting, som rotter tiltrækkes af i hønsegårde.

🐀 Vil rottelort skade høns?

Ja. Rotter kan være værter for flere bakterier. De fleste kan ikke overføres til høns, men nogle kan. Heriblandt salmonella.

🐀 Hvordan kan jeg holde rotter væk fra mit hønsehus?

Hvis du bygger hønsehus, der er robust og uden sprækker og huller, som rotterne kan klemme sig igennem, holder du rotterne ude. Hvis du holder området rent, undgår du at tiltrække rotter i første omgang.

🐀 Hvilken slags skader gør rotter i hønsegårde?

Rotter kan gnave sig igennem hønsetråd, træ og andre materialer. De kan også forurene foder og vand med deres ekskrementer, hvilket kan føre til spredning af sygdomme.

🐀 Hvordan ved jeg, om jeg har rotter i mit hønsehus?

Den bedste måde at vide, om du har rotter i dit hønsehus, er at kigge efter rotteekskrementer. Huler er også sikre tegn på rotter.

🐀 Hvad er nogle måder at slippe af med rotter i hønsegårde på?

Hyr et professionelt skadedyrsbekæmpelsesfirma, sæt fælder op, eller brug tøris.