Jeg holder høns. Min far holdt høns. Min farfar holdt høns, og hans far ejede en hønsefarm. Efter min mening er høns det bedste fjerkræ, man kan have. Det betyder ikke, at andre husdyr ikke også har en masse at byde på (det har de), men hvis du ønsker at starte et lille landbrug eller en selvforsynende baghave, så bør høns helt klart stå øverst på din liste.
Først og fremmest er de meget økonomisk rentable. Efter den første investering er de stort set selvforsørgende og vil give dig masser af kød og friske æg. De er også meget hårdføre dyr og relativt nemme at opdrætte, hvilket betyder, at du altid kan have nok kyllinger til at afløse dine ældre høns.
Forstå mig ret, høns kræver selvfølgelig nogen indsats, men de er ikke meget krævende. At holde høns vil ikke kræve meget tid eller erfaring, men hvis du vil have en god start, så vil denne artikel lære dig alt, hvad du behøver at vide om høns, lige fra opførelse af hønsegård, foderbehov, hønseracer, hvad du kan gøre med dine friske æg og meget mere. Den vil spare dig for utallige timer med at lede efter alle disse oplysninger.
Da denne artikel er ret lang, har jeg medtaget en indholdsfortegnelse og fremhævet visse afsnit med fed tekst for at gøre det lettere for dig at finde de oplysninger, du leder efter.
Indholdsfortegnelse
Hvorfor skal jeg holde høns?
Nogle mennesker holder dem bare for sjov, hvilket i sig selv er en ret god grund. Men efter min mening er der mange andre gode grunde til, at enhver selvforsynende person bør have nogen få høns gående i baghaven:
Æggene er mere velsmagende og friskere end butiksæg, og ved at producere dit eget hønsekød sikrer du, at hønsene bliver fodret og håndteret humant. Høns er også meget omkostningseffektive og vil give dig kvalitetskød og lækre æg for en brøkdel af det, du normalt ville betale for mad af tilsvarende kvalitet.
Høns er også rigtig gode for haven. Deres afføring kan bruges som gødning, og i løbet af dagen vil dine fjerede venner kradse efter insekter, orme, biller og andre dyr. De vil ikke alene hjælpe dig med at bekæmpe skadedyr, de vil også gøre din jord rigere på næringsstoffer.
Fordelene er med andre ord mange.Høns er ikke blot en fantastisk måde at producere din egen mad på, men de vil også gerne gengælde din gode pleje ved at gøre deres del for at holde din have flot.
Er det svært at holde høns?
Det er ikke svært at holde høns, men de kræver en vis pleje. Kort fortalt har de brug for følgende:
- Foder og vand
- Tilstrækkelig med plads
- Et rent miljø og frisk luft
- Beskyttelse mod sygdomme, rovdyr og dårligt vejr
Så længe du kan give dem disse grundlæggende ting, vil din flok være glad og sund.
Kan jeg have høns, hvor jeg bor?
Det er tilladt at holde høns de fleste steder. Selv om de generelt betragtes som husdyr, er de normalt ikke reguleret på samme måde som større landbrugsdyr. Det betyder, at der er nogle regler, du skal følge, men de er som regel meget mere lempelige end for eksempel geder.
De regler, der fastsætter din mulighed for at holde høns, er dog forskellige og er underlagt lokal lovgivning. De fleste kommuner har begrænsninger for hvor mange fjerkræ, der må holdes på privat ejendom, hvis du bor i byzone. Der kan dertil være begrænsninger for hold af haner, da de kan være ret støjende.
Nogle grundejerforeninger forbyder også hold af høns i baghaven. Jeg har hørt om folk, der har fået dispensation til at have en lille flok “kæledyrshøns” i baghaven, men det afhænger af ejerforeningen. Tjek reglerne og tal med bestyrelsen, før du køber eller bygger et hønsehus.
Hvis du bor i landzone, er der færre begrænsninger for dit hønsehold. Selv hvis dine lokale regler ikke tillader hønsehold, er der normalt undtagelser herfra, som kan gøre det muligt for dig at holde høns. Der kan f.eks. være en bestemmelse, der tillader folk at holde fjerkræ til eget forbrug eller til uddannelsesformål.
Jeg vil imidlertid anbefale, at du, selv hvis du i øjeblikket har tilladelse til at holde høns, får en fornemmelse af, hvad dine naboer mener, før du tager din første flok hjem. Selv om du mætte være helt i din gode ret til at holde høns, bør du stadig overveje, hvordan det vil påvirke dine relationer med dem omkring dig. Hvor et par høns normalt ikke vil skabe forstyrrelser, kan en stor flok eller en hane måske gøre det.
Vælg den rigtige hønserace
Alle høns er ikke ens. Der findes hundredvis af forskellige racer, og efter min mening er de fleste af dem ret fantastiske. Fra de små dværghøns til de store Rhode Island Reds – der er en hønserace til ethvert formål.
Det er vigtigt at vælge de racer, der passer til dit formål, da det afhænger af, hvad du vil have dine høns skal bruges til. Kødracer (slagtekyllinger), som f.eks. Plymorock, er hurtigtvoksende fugle, der kræver relativt lidt plads og nemt kan opfostres til fødevareproduktion. Læggehøns, som f.eks. ISA Warren, er derimod avlet til ægproduktion. De er meget magre fugle og har mere sejt kød, men de kan lægge æg i imponerende mængder.
En udfordring med de meget højproduktive racer beregnet til et enkelt formål er, at de er hybridhøns. Det betyder, at de er krydsninger, der er udviklet til at producere de mest foretrukne egenskaber til deres særlige formål. Disse racer opdrættes i kommercielle anlæg under stor hemmeligholdelse, og du vil ikke selv kunne opdrætte dem, men skal købe nye kyllinger fra avlerne.
Heldigvis findes der masser af racehøns, som ikke er helt så produktive som hybriderne, men som stadig er gode æglæggere eller slagtekyllinger. Mange af dem har begge formål, nemlig både at give dig både friske æg og kvalitetskød.
Hønseracer, der er gode til småbrug
Hvis du ønsker en god allroundproduktion af både kød og æg, kan du vælge at holde to eller flere forskellige racer, eller du kan vælge én race, der klarer begge dele godt. Hvis du er en ny hønseejer, foreslår jeg, at du holder dig til én race og vænner dig til at opdrætte baggårdshøns, før du udvider udvalget.
Der findes mange gode racer der både kan slagtes og lægge æg. Nogle af mine favoritter er:
- Australorp: Min personlige yndling. Australorps er ret store, lægger mange store æg, og de har en usædvanlig rolig adfærd. Deres kød er også fremragende, selv om de sorte fjer kan være besværlige at plukke.
- Orpington: Disse smukke fugle er også relativt store, og de lægger en god størrelse æg. De har et næsten royalt udseende og er meget rolige i deres opførsel. De lægger op til 280 æg om året og er også gode mødre.
- Sussex: Disse er også et glimrende valg for dem, der ønsker en stabil ægproduktion med en rolig fugl. De lægger op til 240 mellemstore æg om året og er også en god kilde til kød.
Disse racer er også kendt for deres robuste helbred og vil være gode familievenlige høns for både begyndere og erfarne hønseholdere.
Sådan får du dine første høns
Når du starter din første hønseflok, kan du vælge mellem at købe voksne fugle, unge kyllinger eller rugeæg. Selv om alle muligheder har hver deres fordele og ulemper, vil jeg anbefale, at du køber unge kyllinger eller voksne høns i stedet for rugeæg. Det er ikke svært at udruge kyllinger, men det kræver en vis viden, og hvis det ikke gøres korrekt, kan det føre til skuffelser.
En høne begynder typisk at lægge æg når den er omkring 18-24 uger gammel. Hvis du ikke ønsker at vente så længe på dine første æg, kan du overveje at anskaffe unge voksne høns. Når de først har vænnet sig til deres nye omgivelser, vil de snart begynde at lægge æg.
Hvor kan jeg købe høns?
Generelt er det bedste sted at købe høns en lokal landmand, en opdrætter eller en hønseforhandler. Man kan ikke købe kyllinger online til forsendelse.
Forhandlere har oftest kyllinger til salg på sæsonbasis, hvorimod voksne høns ofte sælges hele året. Mange forhandlere modtager kun bestilling på kyllinger i foråret, så vær opmærksom på, hvornår deres sæson starter og slutter.
Hvor mange høns skal jeg anskaffe mig?
Hvor mange høns du har brug for, afhænger af dine behov og den plads, du har til rådighed. Hvis du opdrætter høns med henblik på æg, er fem høns normalt nok til en familie på fire personer – afhængigt af racen. Hvis du også skal producere kød, vil yderligere seks til otte slagtekyllinger være et godt sted at starte. Læs mere om din ideelle flokstørrelse her.
Har jeg ikke brug for en hane?
En hane er kun nødvendig, hvis du vil have befrugtede æg til at udklække dine egne kyllinger. Selv om jeg holder meget af at have haner, kan de generelt ikke anbefales, hvis du bor i byen på grund af deres galen. Vær opmærksom på, at det kan være svært at identificere en lille kyllings køn, selv for erfarne hønseholdere. Det er endnu en grund til at anskaffe ældre kyllinger eller unge høns, hvis du kun ønsker høner.
Du kan læse mere om fordele og ulemper ved at holde en hane i min artikel med titlen Har jeg brug for en hane? Fordele og ulemper ved at føje en hane til flokken
Hvilke ting har jeg brug for til at holde høns?
Før du køber dine første høns, skal du købe følgende:
- Et hønsehus og en hønsegård
- Redekasser
- Foderautomater og vandere
- Foder og grit
Sådan opsætter du et hønsehus
Når du har besluttet dig for din(e) foretrukne race(r) og hvor mange høns du vil have, er det tid til at bygge deres bolig.
En vigtig overvejelse er plads. Ifølge fjerkræseksperter har en glad høne brug for mindst 0,16 kvadratmeter i hønsehuset og 0.3 kvadratmeter i hønsegården (mindst 5,5 x 3 meter). Jo større dette areal er, jo gladere og sundere vil dine fugle generelt være. Det skyldes, at mere plads betyder færre kampe, mindre risiko for sygdom og flere muligheder for motion.
Jeg anbefaler også, at du bygger et større hønsehus, end du tror, du har brug for. Det er mindre problematisk at have for meget plads end at have for lidt i tilfælde af, at du senere beslutter dig for at få flere høns – hvilket mange mennesker gør, deraf det populære udtryk “chicken math”. Du bør samtidig tænke over, hvor langt hønsehuset skal være fra dit eget hus.
Hønsegårde findes i et utal af former og størrelser. Hvis du vil have en flot én, der ser godt ud i din have, kan du gøre den lige så detaljeret, som du vil. Hvis du ikke er lavet af penge, eller hvis du blot ønsker at give dine høns et sted, der er funktionelt, sikkert og økonomisk overkommeligt, så er en simpel trækasse, et gammelt legehus eller et haveskur fint nok. Du behøver ikke at gøre et kæmpe nummer ud af dit hønsehus, medmindre du har lyst til det. De har ikke brug for 5-stjernede hoteller for at være glade.
Det, din flok har brug for, er et sted, hvor de kan søge tilflugt fra rovdyr, stegende hede og kolde vinde. Et hønsehus skal også være godt ventileret for at forhindre skimmelsvamp, og det skal være frit for gennemtræk. Høns klarer sig fint i kulde, men gennemtræk i hønsegården kan gøre dem syge.
Hvis du har nogen erfaring med tømrerarbejde, har du flere muligheder, lige fra at bygge hønsehuset fra bunden eller købe en byggeplan til et hønsehus og bygge det selv. Der findes masser af gode planer på nettet, eller du kan lave dine egne. Hvis du ikke er så handy, kan du også købe et byggesæt til og selv samle det. Vær blot opmærksom på, at de billigste modeller ofte er lavet af ringere materialer, ikke er særlig robuste og måske ikke holder længe.
Hvis du har travlt eller bare ikke har lyst til at bøvle med at bygge, så kan du også købe færdigbyggede hønsehuse – men du skal være indstillet på at betale mere.
Et hønsehus kan koste alt fra næsten ingenting til en mindre formue, afhængigt af dine behov og personlige præferencer. Du kan bygge en meget overkommelig hønsegård af genbrugstræ eller benytte eksisterende konstruktioner med blot nogle få ændringer.
- Et billigt færdigbygget hønsehus koster mellem 1.000 og 2.000 kr. Jeg anbefaler ikke at købe en præfabrikeret hønsegård fra en stor butikskæde til denne pris. I de fleste tilfælde vil du være bedre tjent med at lave dit eget.
- Et mellemklassesæt koster omkring 2.500 – 5.500 kr. På dette niveau får du typisk et mere robust og langtidsholdbart hønsehus.
- Et hønsehus i den dyre ende koster fra ca. 5.500 til over 10.000 kr. I dette prisniveau får du normalt bedre håndværk og et mere elegant design.
Nogle hønsehuse leveres som en komplet enhed med både hus og hønsegård sammen. Som regel er hønsegården relativt lille, hvilket er fint, hvis du kun har planer om at holde få høns. Men hvis du på et tidspunkt planlægger at udvide din flok, er det bedre kun at købe hønsehuset og selv bygge hønsegården.
Sikkerhed
En robust og kraftig hønsegård og -gård vil sikre dine høns om natten. Tro aldrig, at rovdyr (små eller store) ikke tør komme ind i din baghave. Det vil de, og de vil gøre det med katastrofale resultater for fuglene og hjertesorger for dig.
For at sikre dine høns har du brug for et ordentligt indhegnet areal. Det skal være højt nok og robust nok til at kunne modstå angreb fra mår, hunde, ræve og andre rovdyr, som kan angribe dit fjerkræ. Og det skal også være lukket tilstrækkeligt til at mindre rovdyr og æggetyve, f.eks. rotter, ikke kan komme ind.
Du kan bruge volierenet (trådnet med masker, som er for små til de fleste rovdyr) til at dække gulv, vægge, døre og vinduer i din hønsegård og dit hønsehus. Du bør ikke glemme at dække taget for at beskytte mod rovfugle, og fordi nogle pattedyr kan bruge deres kløer til at kravle ind i løbegården.
Hvis du bygger et stort hønsehus, er det måske ikke realistisk at holde det helt og aldeles sikkert. I så fald bør du også lukke døren til hønsehuset om natten og åbne den igen om morgenen. Dette er ikke nødvendigt, hvis huset er tilstrækkeligt rovdyrsikret.
Siddepinde
Siddepinde er de træpinde eller bjælker, hvor dine høns samles for at sove om natten. De sover som regel tæt sammen for at beskytte og varme sig. Siddepinde kan være lavet af diverse række forskellige materialer, men træ synes at være deres foretrukne materiale.
Siddepindene skal være hævet over gulvet, og der skal være mindst 25 cm plads til hver høne.
Strøelse og støvbad
Gulvet i hønsehuset skal være dækket af strøelse, der absorberer fugt og ekskrementer, så hønsene ikke går rundt på et vådt gulv,
Tre populære typer strøelse er hamp, træspåner og halm. Der er en evig debat om, hvilket strøelse der er bedst, men hvad der virker for den ene, virker måske ikke for den anden.
- Hamp er lidt dyrt, men det er også meget absorberende, så du behøver ikke at skifte det så ofte. Det øger ikke luftfugtigheden i hønsehuset, hvilket er godt, for høns er, ja, høns, og de kan lide at svine til.
- Træspåner er billigere end hamp, men det skal skiftes oftere, fordi det ikke absorberer fugt så godt. Det skaber også mere støv end hamp eller halm.
- Halm er meget billigere end både træspåner og hamp, men det skal også skiftes oftere. Det absorberer ikke fugt særlig godt, hvilket kan føre til en stigning i luftfugtigheden. Du kan normalt købe halmballer til en meget lav pris hos lokale landmænd.
Det er ikke nødvendigt at bruge strøelse i hønsegården, medmindre jorden er meget våd. Men de bør have et sted, hvor de kan tage støvbad. De fleste fjerkræarter har brug for et lejlighedsvis støvbad til at rense fjerene og forebygge infektioner. Det eneste, de har brug for, er tør, løs jord, hvor de kan rokke sig rundt og pudse fjerene op. Du kan også tilsætte noget aske fra en brændeovn, hvis du har det. De små fine partikler vil hjælpe dem til at rense deres fjer endnu bedre.
Redekasser
Redekasser har til formål at give dine høns et roligt sted at lægge æg. De foretrækker generelt mørke og afskærmning, så et hjørne af hønsegården er normalt et godt sted for dem. Som tommelfingerregel bør der være én redekasse pr. fire eller fem æglæggende høns. Men hvis du har flere høns i din hønsehus, kan de alligevel godt finde på at trænge sig sammen i en kasse.
En redekasse bør være ca. 35 x 35 x 35 cm i størrelse. De bør have en lille kant ved åbningen for at forhindre æggene i at rulle ud, og du bør lægge noget redemateriale i kassen, f.eks. halm eller træspåner, for at gøre det behageligt for dine høns og beskytte æggene mod at gå i stykker.
Redekasser skal helst være hævet omkring 30 til 45 cm over jorden. Og det er desuden en god idé at sætte nogle siddepinde foran redekasserne, så dine høns har noget at stå på, når de går ind og ud af rederne.
Foderautomater og vandere
Hønsene skal have rigeligt med rent vand og foder af god kvalitet. Husk, at foder vil tiltrække skadedyr som f.eks. rotter og mus, så de bør holdes i rimelig højde væk fra disse dyr.
Du kan købe foder- og drikkemaskiner, eller du kan lave dine egne. En fabriksproduceret foderautomat er en god mulighed, hvis du ikke har særlige krav. De er generelt billige, men de billigste foderautomater af plastik har en tendens til at blive skøre med tiden.Overvej at få en foderautomat, der ikke er for lille, så du ikke behøver at genopfylde den så ofte.
Dine høns vil også have brug for en fjerkrævander, men det er vigtigt at huske, at høns sviner, når de drikker. De vil ofte træde i vandet og sprede ekskrementer overalt, så brug et vandingstårn, der er lavet til fjerkræ, i stedet for en skål. Ligesom med foderautomater anbefaler jeg, at du køber en vander i medium eller stor størrelse. På den måde kan du tage afsted en weekend uden at bekymre dig om, at dine høns står uden vand.
Sådan sørger du for, at hønsene er glade og sunde
Det er let at passe høns i baghaven og kræver ingen særlig uddannelse eller baggrund. Sandsynligvis af den grund er de og andet fjerkræ normalt blandt de første dyr, som hyggelandmænd og baghavebønder anskaffer sig. Med blot nogle få ting og en god plejerutine kan du holde sunde og glade fjerkræ.
Hav en rutine
Da det at holde høns er blandt de mindre vedligeholdelseskrævende opgaver på dit selvforsynende hjemmelandbrug, er det let at glemme dem. Jeg har fundet ud af, at det generelt går bedst, når jeg har en daglig rutine med at tjekke foderautomaten, fylde op med vand og samle æg. Det er også vigtigt at tjekke, hvis nogle af dine høns viser tegn på, at de er skadede eller syge og har brug for særlig opmærksomhed.
At fodre dine høns på den rigtige måde
Høns har brug for grit og foder af god kvalitet. De har også brug for en konstant forsyning af frisk vand, og de vil elske, hvis du af og til giver dem en snack.
Foderbutikker sælger forskellige slags foder til fjerkræ, som passer til forskellige behov. Kødkyllinger har f.eks. brug for proteinrigt kyllingefoder, som hjælper dem til at vokse hurtigt. Æglæggere har brug for æglægningsfoder, der indeholder calcium og andre vitaminer og mineraler, så de kan lægge masser af æg. De har også brug for muslingeskaller eller andre former for kalk til at danne stærke og sunde æggeskaller.
Økologiske og konventionelle foderkilder kan fås som piller i de fleste foderbutikker. Du kan også lave dit eget foder baseret på korn, majs og andre ingredienser. Tænk blot på, at forskellige høns har brug for forskellige niveauer af næringsstoffer såsom protein, fedt og kulhydrater.
Men selv om din flok altid skal have adgang til tilskudsfoder, så vil de generelt ikke spise ret meget af det, så længe de får nok ernæring fra andre kilder. At lade dem gå frit rundt og søge efter grønt og insekter er en god måde at give dem en frisk, varieret ernæring på. Dine høns vil også elske køkkenrester som f.eks. rodfrugter, frugt og majskolber. At give dem dine madrester er en glimrende måde at reducere dine foderudgifter på.
Hvis du virkelig ønsker at forkæle dine hobbyhøns, kan du give dem scratch. Scratch kan være majs, havre, hvede, rug og andre ingredienser, de får som snacks. Det sælges i de fleste foderbutikker og kan serveres iblandet deres almindelige foder. Du kan også smide lidt på jorden, som de kan pille efter. Det vil holde dem aktive og glade.
Endelig har hønsene brug for grit til at hjælpe dem med at fordøje deres føde. Dette gælder især, hvis de spiser andet end foderpiller. Høns i spiser småsten, æggeskaller eller muslingeskaller i naturen for at hjælpe kråsen med at knusefoderet. Du kan købe specialfoder med tilsat grus i nogle butikker, eller du kan blot give dem knuste skaller eller små sten.
Hvad høns ikke kan spise
Avocadosten og -skaller, chokolade, hvidløg, løg, råddent mad eller ukogt kød bør ikke gives til høns. Normalt vil de slet ikke røre ved de ting, der er dårligt for dem, og jeg bekymrer mig ikke om at smide det i kompostbeholderen, hvor mine høns kunne få fat i det, hvis de ville. Men det bør ikke ligge i løbegården, hvor de kan kede sig og begynde at hage i potentielt farlige produkter.
Hvidt brød bør kun indtages med måde på grund af dets manglende næringsværdi. Og når det kommer til scratch, skal du huske, at det ikke er et komplet måltid. Det er kaloriefyldte kornprodukter uden den fulde mængde næringsstoffer, de har brug for for at forblive sunde.
Rengøring af hønsegården
Sørg for at holde huset rent. Det tager kun et minut eller to at fjerne afføring fra redekasserne. Hvis du venter for længe med rengøringen, bliver det et større rengøringsarbejde, og du får beskidte æg. De samme gælder gulvet i hønsehuset – brug ti minutter på at skifte strøelse, når den bliver for beskidt – typisk hver fjerde uge.
En stor og tør hønsegård behøver sjældent at blive rengjort. Hvis hønsegården er forholdsvis lille eller hurtigt bliver våd, kan det være nødvendigt at rengøre den oftere, da ophobning af afføring og snavs er hurtigt kan sprede parasitter og sygdomme. Desuden er hønseskidt en god gødning til din have.
Det græs og ukrudt, som var der, da du fik hønsene, vil være væk i løbet af få dage, uanset hvor stor din hønsegård er. Hvis du ønsker, at de skal have adgang til græs inde i gården, kan du plante græsfrø og holde dyrene væk fra halvdelen af arealet, indtil græsset spirer. Derefter kan du lukke dem ind. Min foretrukne løsning er dog at bygge en græsningsboks, som vist i videoen nedenfor:
Hønselort kan komposteres og til sidst bruges i haven. Hver måned vil du have ca. 3,6 kg gødning pr. æglæggende høne. Den letteste nedbrydning sker, når kompostbunken består af én del affald til en eller to dele strøelse. Plæneklip og frugt- og grøntsagsstykker samt blade, kviste og makuleret papir kan indgå i blandingen. Gennemvæd bunken, hold den fugtig i et år og rør ofte rundt for at tilføre ilt.
Produktion og håndtering af æg
I gennemsnit lægger en høne et æg om dagen i løbet af foråret og sommeren, hvorefter den begynder at aftage i løbet af efteråret. Om vinteren får man måske et enkelt æg om ugen (hvis overhovedet). Hvis du oplyser hønsehuset ved daggry og skumring, vil ægproduktionen blive højere om vinteren. Hvor mange æg du får på et år, afhænger af, hvilke hønseracer du har, deres alder, og hvor godt du passer dem.
At samle æg er måske den sjoveste del af at holde høns, og det første forårsæg er altid en særlig fornøjelse. At hente disse lækre små vidundere i hønsehuset er en fornøjelse, som man aldrig bliver træt af – selv for mig efter mange år søm hønseholder.
Du bør hente æg mindst en gang om dagen for at holde dem væk fra rovdyr og for at holde dem rene. Sørg for, at æggene er rene, inden du opbevarer dem, men vask dem ikke, før de skal bruges. Friske æg har et tyndt beskyttende lag, der holder bakterier ude. Ved at vaske ægget fjernes denne beskyttelse, og det udsættes for bakterieinfektioner. Hvis der er snavs på ægget, skal du blot tørre det af med en fugtig klud.
Det er også en god idé at mærke dine æg med den dato, de er lagt; på den måde ved du, hvilke æg der er de nyeste. Alternativt kan du bruge en “æggeruchebane“, som er et roterende stativ til æg. På den måde sikrer du, at de ikke ligger for længe, da friske æg er bedst.
Rå æg kan holde sig friske i mindst en måned uden for køleskabet. Du kan også fryse dem ned, men du skal først slå dem ud og blande æggeblommen og -hviden sammen.
Befrugtede æg er fuldstændig ufarlige at spise. Nogle gange har de en lille rød plet indeni, men det betyder ikke noget.
Hvad gør man med høns om vinteren?
De fleste hønseracer er meget hårdføre over for kulde og klarer sig fint uden opvarmning selv midt om vinteren, så længe de har et ly, der beskytter dem mod vinden. Medmindre det bliver meget koldt (minus 29 grader inde i hønsehuset), er der ingen grund til at isolere hønsehuset. Sørg blot for, at det ikke trækker eller er for fugtigt.
Anskaf en elektrisk varmeplade til vandet
På kolde vinterdage skal ofte have støver og jakke på for at bryde is og genopfylde vanderen. Du kan hælde varmt vand over isen for at smelte den, men det fryser hurtigt til igen. Det kan være temmelig besværligt at forhindre, at dine fjerkræsvandere fryser over om vinteren.
En elektrisk varmeplade sørger for, at dine høns kan drikke frisk vand hele vinteren igennem. Det holder vandet varmere end lufttemperaturen og forhindrer det i at fryse. Med en elektrisk varmeplade forbliver dine høns hydreret hele året rundt, selv når temperaturen falder til under nul. Du skal blot sætte den under en af dine vandere, og så behøver du aldrig mere at bekymre dig om frossent vand. Det er en overkommelig investering, og du vil takke dig selv hver vinterdag.
Fodring af høns om vinteren
Når vinteren begynder, spiser dine baggårdshøns ca. 75 % mere, end de gør om foråret/sommeren. Det skyldes dels, at der er færre larver og orme at finde i haven, men også at de har brug for mere energi for at holde varmen. Når vinteren nærmer sig, skal du derfor give dem lidt ekstra knækket majs sammen med andre former for scratch hver dag, så de får tilstrækkeligt med kalorier til at holde sig varme.
Opdræt af hobbyhøns
Nyklækkede kyllinger er søde men også ret skrøbelige og lidt mere krævende end voksne høns. For de fleste racer er det også svært eller umuligt at kønsbestemme dem som småkyllinger. Det betyder, at du måske har flere haner, end du har brug for. For en del år siden købte jeg fx en flok på ti, som viste sig at være ni haner og én høne.
Hvis du gerne vil opdrætte kyllinger, men ikke vil have med haner at gøre, så køb “autosex”-racer såsom Cream Legbar eller Plymorock. Det er racer, der kan kønsbestemmes i en tidlig alder på baggrund af farveforskelle.
Hvor svært er det at opdrætte høns?
Det er ikke svært at opfostre små kyllinger, men det kræver en større indsats end at holde voksne høns. Ligesom voksne høns har de små kyllinger brug for varme, mad og vand. At udruge æggene er dog lidt af en kunstart. Det vil jeg ikke komme ind på her, men udgive i en særskilt artikel.
Hvad skal du bruge for at opdrætte høns?
For at opfostre små kyllinger til sunde høns skal du bruge
- En kasse, som de kan være i
- Mad- og vandbeholdere
- Strøelse
- En varmekilde
- Startfoder beregnet til kyllinger.
Du skal også have et hold nyklækkede kyllinger af samme alder. Kyllinger vokser meget hurtigt, og blot få dages aldersforskel kan indebære en stor forskel i størrelse. Hvis der er for stor en størrelsesforskel, kan det føre til mobning og nedtrampning, mens de etablerer deres hakkeorden. Hvor mange kyllinger du har brug for, afhænger af, hvor mange voksne høns du gerne vil have, men du bør regne med et tab på ca. 5 procent.
Kyllingekassen
Jeg bruger et kaninbur, men en hvilken som helst kasse kan bruges, så længe der er plads til, at kyllingerne kan vokse og bevæge sig rundt. Den skal også yde beskyttelse mod kæledyr og andre farer.
Dæk bunden af kassen med masser af strøelse. En glat overflade øger risikoen for, at dine kyllinger får sammenkrøllede tær, så sørg for, at strøelsen giver dem mulighed for at stå fast, når de bevæger sig rundt.
Nogle anbefaler, at man ikke bruger træspåner som strøelse, da kyllingerne kan spise det og få det galt i halsen. Men efter at have udklækket og opdrættet hundredvis af kyllinger på denne måde har jeg aldrig haft problemer, og en hurtig søgning viser ikke mange, der har haft dette problem. Jeg foretrækker træspåner, fordi det er overkommeligt, let at finde og let at rengøre.
Rengør kassen regelmæssigt. Du vil blive overrasket over, hvor hurtigt kyllingerne sviner deres strøelse til.
Varme
Små kyllinger kan ikke regulere deres kropstemperatur ordentligt, så de har brug for at blive holdt varme. Uden en hønemor har de brug for omkring ti uger med kunstig opvarmning, eller indtil deres fjerdragt er fuldt udvokset. På dette tidspunkt kan du flytte dem over i et rigtigt hønsehus.
Den traditionelle løsning er at bruge en varmelampe. Hvordan ved man, om temperaturen er rigtig, når man bruger en varmelampe? Når de sidder tæt pakket sammen, er det for koldt. Hvis kyllingerne derimod opholder sig langt væk fra varmekilden, er det for varmt. Efterhånden som de vokser, bør du hæve varmelampen, så de holder sig varme uden at krybe for meget sammen under den.
Vi har længe brugt varmelamper, men vi har altid været lidt bekymrede for brandfaren. Desuden giver lampen lys hele tiden, og kyllingerne sover derfor ikke ret godt om natten. En elektrisk rugemoder er en meget bedre løsning, der bruger mindre strøm og giver varme uden risiko for brand eller at kyllingerne brænder sig. Den giver også et beskyttende dække lidt ligesom en rugehøne. Og endelig udsender en elektrisk rugemoder ikke lys, hvilket er bedre for kyllingerne mht. en god nats søvn.
Foder og vand
I de første seks uger bør dine kyllinger få startfoder. Dette er et særligt smuldret tilskudsfoder til kyllinger, som indeholder alle de næringsstoffer, de har brug for – herunder et højt proteinindhold. Efter seks uger bør du skifte til vækstfoder, som indeholder mindre protein og flere næringsstoffer for vækst.
Du bør begynde at fodre dine kyllinger, så snart de ankommer. Hvis de ikke begynder at spise kort tid efter, at de har fundet sig til rette, kan du tappe let på foderet med din finger og lave en kaldelyd som i denne video. Det vil tilskynde dem til at begynde at spise. Sørg for, at de altid har adgang til foder. De vil selv stoppe med at spise, når de er mætte.
Hvorvidt du skal give dem grit afhænger af, hvordan du fodrer dem. Hvis de kun får tilskudsfoder, behøver du ikke at give dem grit. De sluger foderet helt, og det opløses i deres fordøjelsessystem. Brugen af grit er til, når de får grovere foder, som f.eks. korn eller grønt. Så snart de har adgang til grøntfoder, skal de have grit for at fordøje foderet ordentligt.
Kyllinger har også brug for frisk vand hele tiden. Vandet skal være lavt, da de ellers risikerer at drukne. Det er bedst med en lille vander, hvor de ikke let kan falde ned i vandet. Små kyllinger bliver meget let afkølet, hvis de bliver våde.
Kort sagt
Uanset om du er på udkig efter nogle hyggelige kæledyr eller gerne vil spare penge på maden, så kan det være et godt valg at holde høns. Det behøver ikke at være svært at tage sig af dem, hvis du er forberedt og ved, hvad du kan forvente.
Denne artikel har beskrevet de vigtigste skridt til at få og passe dine høns – lige fra at vælge den rigtige race, bygge et hønsehus, give dem masser af plads, give dem frisk vand og foder hver dag, sørge for at de holder sig varme om natten og sørge for, at de altid har adgang til rent strøelse.
Når du har styr på det grundlæggende, er det tid til at begynde at nyde dine høns. En god måde at få en fornemmelse for, hvad hønsehold også handler om, er at besøge onlinefora og deltage i lokale hønsefællesskaber.
Mange tak fordi du læste dette blogindlæg. Jeg håber, at det har givet dig den viden, der skal til for at komme i gang med at holde høns.