Høns der lægger grønne æg

Et grønt æg

Vidste du, at nogle høns lægger grønne æg? Faktisk findes æg i mange forskellige farver foruden hvide og brune, herunder grønne, lyserøde, spættede og blå æg. Disse farverige æg adskiller sig ikke fra hinanden med hensyn til ernæringsindholdet, men deres farverige udseende gør dem mere interessante for både børn og voksne.

Æggeskallerne får deres farve i hønens æggeleder, og hønseracen spiller en primær rolle for æggenes farve. Derudover er der andre måder at forudsige æggenes farve på.

Hvis du planlægger at tilføje noget grønt til din påskekurv eller bare ønsker at føje farvede æglæggende høns til din besætning, så vil det helt sikkert være nyttigt at vide, hvilke racer der lægger grønne æg.

Disse hønseracer lægger grønne æg:

  • Olive Egger
  • Favaucana
  • Isbar
  • Easter Egger (Grünleger)

Høns er elsket, uanset hvilken farve æg de lægger, men det kan være sjovt og spændende at finde et farvet æg, når du fylder kurven. Under alle omstændigheder vil det hjælpe dig med at vælge de rigtige racer til din fjerede flok, hvis du får kendskab til videnskaben bag farvede æg.

Hvilke høns lægger grønne æg?

Disse hønseracer bør du kigge efter, når du tilføjer grønne æglæggere til din flok.

Olive Egger

Olive Eggers er en relativt ny race. Det er afkommet fra en blanding af en blå og en mørkebrun æglægger; f.eks. ameraucana og maran eller en legbar og maran eller welsummer.

Alt efter sammensætningen kan disse høns have forskellige personligheder, f.eks. vil det at have welsummer i sammenblandingen normalt resultere i mere intelligente høns.

Generelt er Olive Eggers venlige og nemme at passe. De er også hårdføre fugle, og helbredsproblemer forekommer sjældent. De kan lægge omkring 200 æg om året. Deres æg har et smukt olivengrønt skær, som er en smuk detalje i din kurv.

Favaucana

Favaucana er også en hybridrace: en krydsning mellem favriles og ameraucanas.

Favaucana lægger omkring fem smukke salviegrønne æg om ugen. De er kendt for at være ekstremt venlige, rolige og søde. Da de er en del af ameraucanas, har de ingen problemer med at indtage deres plads i flokken.

Isbar

Isbar, der udtales “ice bar”, er en sjælden race, der er let at kønsbestemme fra kylling, og i modsætning til andre grønne æglæggere er disse høns racerene.

Isbar stammer fra Sverige og kan lægge omkring 150-200 æg om året. De lægger æg i forskellige grønne nuancer; fra olivengrønt til mintgrønt.

De har et venligt væsen og er normalt meget årvågne over for rovdyr. Disse fugle er med deres metalliske fjer en smuk tilføjelse til flokken.

Easter Egger (Grünleger)

Det oprindelige navn for denne hønserace er Easter Eggers. I Danmark kendes de dog oftere som ‘grünleger‘ eller slet og ret ‘grønlægger’. De er særligt populære, fordi de kan lægge æg i flere forskellige farver – dog oftest grøn. Det er ikke en egentlig race, men blot høns, der ikke er racerene, og som lægger æg, der spænder fra grønt til lyserødt.

Easter Eggers lægger ca. fire store eller ekstra store æg om ugen på grund af deres ikke-skruk natur. De forveksles ofte med ameraucanas, men ameraucanas er ikke lige så udbredte.

Sådan forudsiger du æggenes farve

Der findes en metode til at forudsige æggenes farve, men forudsigelserne er kun ca. 75 % nøjagtige: Hønsens øreflipper.

Farven på hønens øreflipper er den muligvis bedste måde at vurdere æggenes farve.

Øreflip på hæne

Hvis øreflippen er rød, vil hønen højst sandsynligt lægge brune æg. Hvis den er hvid, vil den sandsynligvis lægge hvide æg.

Men der er bestemt undtagelser. For eksempel empordanesa, som har hvide øreflipper men lægger brune æg. Silkehøns har blå øreflipper, men de lægger brune eller hvide æg. På grund af disse undtagelser er metoden ikke 100 % nøjagtig, men den vil stadig være god nok i de fleste tilfælde.

Måske spekulerer du på, hvordan øreflippenes farve hænger sammen med æggenes farve. Farven på øreflippen og æggene er overraskende nok styret af det samme gen.

Mange nuancer af grøn

Det fantastiske ved farvede æg er, at de findes i mange forskellige nuancer. Disse nuancer afhænger af hønens race, alder, kost og endda af dens stressniveau.

To høns af samme race kan lægge forskellige grønne æg i forskellige nuancer, og ældre høns lægger gerne æg i en lysere grøn tone.

Hvis man krydser en race, der lægger mørkebrune æg, med høns, der lægger lyseblå æg, så vil æggene få en mørk olivenfarvet nuance. Det er næsten som at blande farver på en palet – fascinerende, ikke sandt? De forskellige dybder af pigmentering gør kun æggekurven smukkere.

Ernæringsmæssig variation

Det skal understreges, at æggeskallens farve ikke afgør æggenes næringsværdi eller smag. Grønne æg vil se flotte ud i kurven, men de smager ikke bedre eller har et højere proteinindhold.

Alle æggeskaller er lavet af kalciumkarbonat og er hvide i udgangspunktet, og grønt er blot et skær på det yderste af æggeskallen. Der er andre faktorer som f.eks. æggets størrelse og hønens kost, der kan bidrage til ernæringsmæssig variation, men farven er ikke en af dem.

Hvad kan man bruge de grønne æggeskaller til?

Hvis du får fingrene i et par grønne æg, vil du måske tøve med bare at smide æggeskallerne i skraldespanden, for der er sjove måder at bruge disse æggeskaller på, f.eks. ved at bruge dem i et kunsthåndværksprojekt.

Børn vil elske at lave mosaikmalerier med grønne æggeskaller, så hvis du ikke har lyst til at knuse æggeskallerne og smide dem ud, men i stedet ønsker at udnytte farven til din fordel, kan du med fordel lave et sjovt kreativt projekt.

Videnskaben bag grønne æg

Vi er vant til at se hvide æg i kurven, og derfor er grønne, brune og blå æg både fascinerende at se og pirrer vores nysgerrighed. Interessant nok starter alle æg som hvide, og i løbet af de sidste fem timer af ægdannelsen får de deres forskellige farver. I de første 20 timer af ægdannelsen dannes ægget sammen med dets hvide æggeskal, hvorefter pigmentet aflejres på ægget i kyllingens æggeleder. Der tilsættes forskellige pigmenter på forskellige stadier af æggeskalens dannelse, hvorfor skallens ydre og indre kan variere i farve.

Brune og hvide æggeskaller har en hvid indvendig beklædning, mens blå og grønne æg har en blå indvendig beklædning. Denne forskel mellem den ydre og indre farve vil hjælpe dig med at forstå videnskaben bag de grønne æg. Det brune pigment, kaldet protoporphyrin, aflejres på ægget senere i dannelsesprocessen og trænger derfor ikke ind i æggeskallen, mens en blå farve, kaldet biliverdin, aflejres tidligt i processen og siver ind i skallen og gør den blå indvendigt.

Dannelsesprocessen af grønne æg er ret interessant, fordi den grønne farve faktisk opstår ved at blåt og brunt blandes sammen. Når høns, der lægger blå æg, krydses med høns, der lægger brune æg, får vi grønne æglæggende kyllinger. Grønne æg er blå indvendigt, men grønne udvendigt, fordi brunt pigment ligge uden på det blå ydre, men ikke påvirker den indre farve.

Afslutningsvis

Nu er du klar til at træffe en kvalificeret beslutning og tilføje lidt farve til din æggekurv i foråret. Overvej arveanlæg, før du tilføjer høns til din flok, og sørg for, at de får en god kost – en god hønsekost betyder sundere æg!

Til sidst må du ikke glemme at have lidt sjov med de grønne æggeskaller og lave et fedt kreativt projekt.