Hvis du overvejer at købe og opdrætte gæs i din baghave, så er denne vejledning lige noget for dig.
Hvis du tidligere har holdt fjerkræ, høns og ænder, vil du måske blive overrasket over hvor økonomiske gæs kan være. De er hårdføre fugle, nemme at passe og har kun få behov.
Opdræt af gæs er lidt anderledes end hønseavl, så har du bestemt dig for at føje gæs til gården, har denne vejledning alle de oplysninger, du har brug for for at komme i gang.
Der er tre vigtige ting, som du skal vide, når det drejer sig om at holde gæs i baghaven eller dit landbrug:
- Hvordan man skaber ly for gæssene
- Hvordan man fodrer gæs og gæslinger
- Ting, du skal undgå som opdrætter af gæs
God information om disse tre aspekter af at holde gæs er grundlæggende alt, hvad du behøver for at give dine gæs et raskt og godt liv.
Indholdsfortegnelse
Shelter til gæs
Gæs elsker at være udendørs, men det er nødvendigt at give dem et sikkert indendørs areal; en indhegning eller et hus.
Indendørsareal
Der er to vigtige ting, som du skal huske på, når du indretter et indendørs areal til gæs:
- De hører til nede på jorden
- De har sarte svømmefødder
Det er noget helt andet at indrette et indendørs areal til gæs sammenlignet med høns.
Gæs kan ikke bruge siddepinde til noget, så det kan du fjerne helt fra listen. Da gæs i modsætning til høns altid opholder sig på på gulvplan, er du derfor nødt til at organisere alt på jorden. Det første punkt på listen bør være tilstrækkelig plads.
Plads pr. fugl
Forskellige eksperter foreslår forskellige minimumskrav til plads pr. fugl, men jo mere plads, jo bedre. Nogle kilder anbefaler, at der skal være 0,2 kvadratmeter pr. fugl, men da gæs hviler på jorden i stedet for på siddepinde, bør gæssene have mindst en halv til en hel kvadratmeter indendørs plads pr. gås.
Hovedformålet bør være at sørge for, at gæssene er glade og har det godt i deres hvor de bor.
Da gæs ikke benytter nogen siddepladser eller kan hopper ret højt, er det afgørende, at de kan komme ind i huset uden alt for meget besvær. Hvis det er placeret over jorden, vil en rampe, som de kan bevæge sig på uden at falde, hjælpe dem med at komme let ind og ud.
Sørg for, at rampen er jævn og ikke kan skade deres fødder. Et søm, der stikker ud, kan beskadige eller flå deres fødder i op, hvilket vil forårsage smerter og muligvis infektioner.
Gør også indgangen stor nok til, at gæssene nemt kan komme ind.
Når du indretter et hus til dine gæs, er det vigtigt især også at tænke grundigt over gulvet, da de opholder sig der hele døgnet. Der findes flere muligheder for gulvbelægning:
Betongulve
En mulighed er beton med en vis ujævnhed til, at gæssene ikke glider.
En væsentlig fordel ved betongulve er, at de er nemme at rengøre, omend der også er ulemper, hvis det ikke er gjort ordentligt. Gæs kan f.eks. få ondt i leddene, og de kan få fodbylder eller sågar slidgigt.
Den måske største fordel ved beton er, at det holder alle gravende rovdyr ude.
Læg et godt lag strøelse på gulvet for at holde gæssene varme og komfortable samt et blødere underlag at gå på.
Jordbelægning
Dette er sværere at rengøre og vedligeholde, men jordgulve reducerer risikoen for, at ældre gæs får gigt. Det øger dog også sårbarheden over for rovdyr (hvis man ikke tager de nødvendige forbehold), men generelt er det en fordel for gæssene.
Du kan lægge jord på et betongulv for at få det bedste fra begge verdener, men husk at tilføje mere jord efterhånden som det slides ned og bliver hårdt.
Trægulve
Dette er en mulighed, der kræver meget vedligeholdelse, da træ er meget modtageligt for råd. Tillæg som f.eks. skridsikre gulvmåtter er nødvendige for trægulve, da de kan være særligt glatte, når de er våde.
Strøelse
Der er mange faktorer at overveje, før man beslutter sig for strøelse.
Gæs kræver meget mere strøelse end høns. På grund af høj fugtighed, fordi gæssene plasker meget med vand, skal strøelsen skiftes oftere for at sikre, at den er tør. Skimmelsvamp bør undgås for enhver pris, da det kan forårsage allergier og andre sygdomme.
Her er en liste over strøelsesmuligheder til gæs:
Strøelse | Fordele | Ulemper |
---|---|---|
Halm | Prisvenlig | – Lav sugeevne – Lange fibre kan vikle sig ind i fødderne – Svært at skifte og rengøre |
Træspåner | God sugeevne og let at rengøre | – Dyrere end halm – Kan være skadeligt for unge fugle (de kan spise det) – Kan give problemer med luftvejene |
Malede majskolber | Meget absorberende | Kan være svært at skaffe |
Avispapir | Absorberende | – Svampet når det er vådt – Kan forårsage skæve fødder hos gæslinger |
Tørv | Ultra-absorberende | – Ikke miljøvenlig |
Da disse strøelsesmuligheder har hver deres fordele og ulemper, kan du blande forskellige typer strøelse for at holde fugtigheden nede og kombinere fordele fra forskellige materialer.
Sørg også altid for, at den valgte strøelse ikke er skadelig for dine gæs, og at det vil blive nedbrudt, når den er brugt.
Redekasser
Hungæs vil måske bruge de redekasser, du stiller til rådighed. Men hvis de ikke kan lide det, vil de foretrække at bygge deres egen rede.
For at forhindre dem i at lave deres egne reder skal du gøre dig umage for at indrette reder, som dine æglæggende gæs kan lide. Du kan bygge en redekasse helt fra bunden eller bruge hundehuse eller dyretransporter som, så længe det er let for gåsen at komme ind i dem.
Reden skal være stor nok til, at gæssene kan sidde komfortabelt på æggene. Ideelt set bør reden være 50 x 50 cm stor og aflukket, da gæs er meget opmærksomme på rovdyr. Du skal også sørge for tilstrækkeligt med strøelse i rederne for at holde gåsemor godt tilpas.
Hvis du ønsker at indsamle æggene, skal du lade de første æg ligge i rederne i et par dage for at få gæssene til løbende at lægge æg i de samme reder.
Udearealet
Gæs er vandfugle, hvilket betyder, at de kan lide at svømme og plaske med vand. Et lille bassin er en god idé.
Ud over at svømme kan gæs også godt lide at slappe af og græsse. Et skyggefuldt område, hvor de kan hvile og tørre sig efter deres svømmeeventyr, er godt at have. Der bør være tilstrækkeligt med våde og tørre områder til rådighed til, at gæssene kan boltre sig uden at blive smittet med sygdomme.
Dine gæs bør også have et skjul, hvor de kan søge tilflugt fra hård sol, varme og rovdyr. Prøv at sikre området ved at fjerne giftige genstande eller planter, der kan forvolde skade.
Hvis du beslutter dig for at give gæssene adgang til en pool eller et vandkar, skal du sørge for, at de nemt kan komme ind og ud af det; en platform eller en “anløbsbro” vil være en hjælp. Sørg også for, at bassinerne og andre åbne vandfaciliteter holdes rene med regelmæssig vedligeholdelse for at forhindre algevækst.
Giv ikke små gæslinger adgang til dybt vand. Som et alternativ kan du give dem et kar med mindre vand i.
Sådan beskytter du gæs mod rovdyr
Gæs er sårbare over for alle former for rovdyr, og derfor er det nødvendigt at beskytte både inden- og udendørs arealer mod rovdyr.
Hold gæssene i et sikkert hus om natten. Sørg for, at der ikke er åbninger eller huller, hvor rovdyr kan komme ind. Beklæd eventuelle åbninger med volierenet for at forhindre rovdyr i at komme ind.
Hvis der er vinduer, skal de være lukkede. Trægulve og -vægge er mere tilbøjelige til at rådne og giver derfor flere muligheder for rovdyr. Brug galvaniseret net for ekstra beskyttelse, især hvis du har isolerede vægge. Rotter og andre gnavere vil hurtigt bygge boliger i isolerede vægge, men galvaniseret net kan forhindre dem i at komme til.
Når de er indendørs, bør gæs, gæslinger og æg beskyttes mod ræve, væsler, mink, og rotter. Udendørs bør gæs og gæslinger især beskyttes mod ræve, ørne, høge og ugler
Du bør træffe de nødvendige foranstaltninger for at holde lokale rovdyr ude, herunder solide og høje hegn, da især ræven er i stand til at hoppe over eller gnave sig igennem dem.
Sådan fodrer du gæs
Gæs er græsædere, og de spiser med glæde frisk græs om sommeren. Men når der ikke er nok græs om vinteren, bør der gives hvede- og foderpiller.
Hvis ikke der er tilstrækkeligt foder, lægger gæssene færre æg, eller de lægger slet ikke æg. Gæs’ kost er meget lig ænders, og det er let at finde kommercielt foder til salg.
Gæs’ ernæringsbehov er enkle. De har brug for:
- Protein
- Kulhydrater
- Vitaminer
- Niacin
- Calcium
For at opfylde alle de ernæringsmæssige behov, kan du købe kommercielt foder i butikkerne. Du kan enten købe en fuldfoderblanding eller et passende foder tilpasset deres alder. Ud over foderet skal du give dem pesticidfrit græs med grus eller anden grit.
Sådan fodrer du gæslinger
Gæslinger bliver hurtigt store, men de kræver den rette pleje for at vokse op og blive stærke.
Gæslinger har brug for mindst 20 % protein og 1 % calcium i deres kost. I de første fire uger bør de fodres med et startfoder beregnet til vandfugle. Hvis du ikke kan skaffe det, kan du bruge kyllingestartfoder, men glem ikke at supplere med niacin (55 mg niacin pr. kg foder). Du kan bruge ølgær eller niacintabletter til dette formål.
Du skal bruge umedicineret kyllingefoder. Du kan også give gæslinger pesticidfrit græsafklip. Du bør også give grit (fx knust granit) til gæslingerne, hvis de ikke udelukkende fodres med startfoder.
Tjekliste for fodring af gæslinger:
- Foder til vandfugle eller umedicineret kyllingestarter
- Suppler med niacin, hvis du bruger kyllingestarter
- Der må ikke fodres med æglægningsfoder
- Giv grit
Niacin som supplement
Som nævnt ovenfor har gæslinger brug for niacin i deres kost. Der er to måder at tilføre niacin på:
- Tilsæt det i vand. Det anbefales at tilsætte omkring 150 mg niacin i en liter vand
- Du kan også bruge ølgær. Tilsæt 1 til 1,5 kop i 5 lbs. foder.
Sådan fodrer du voksne gæs
Når gæslinger er fem uger gamle, kan de klare sig på græsning, hvis der er nok græs og en god græsmark. De har nu brug for mindre protein, som bør udgøre omkring 15 % af deres kost.
Hold græsset kort og frisk ved hjælp af en græsslåmaskine. Gæs elsker gerne blå bjørnegræs, hundegræs, timothy-græs, hvidkløver og hejregræs men bryder sig ikke om seje græssorter og lucerne. Græsset skal helst ikke være højere end 10 cm.
Hvis gæssene ikke har adgang til en god græsmark, vil de dagligt indtage ca. 200 gram foder pr. fugl.
Du kan også give dem scratch (blandede, fede korn) og grøntsager som en godbid. Scratch bør ikke udgøre mere end 10 % af deres kost, da det forstyrrer næringsbalancen.
Majs foretrækkes om vinteren, mens hvede og havre er gode muligheder hele året rundt. Om vinteren, når der ikke er nok græs til at græsse, kan du tilsætte en smule hvede i vand. Når det bliver blødt, vil de gerne spise det.
Sådan fodrer du voksne gæs:
- Give dem en foderblanding til vandfugle, der indeholder mindst 15 % protein.
- Hold græsset mindre end 10 cm i højden
- Plant blødt græs, som gæssene kan lide, f.eks. blå bjørnegræs og hejregræs
- Giv hvede med piller om vinteren, når der ikke er nok græs til at græsse
- Giv korn som majs og havre, men i moderate mængder
- Giv mindst 200 mg foder pr. fugl hver dag
- Sørg for, at der altid er rent, frisk drikkevand til rådighed
Disse planter er giftige for gæs
Hvis dine gæs har adgang til græsarealer og søger føde, bør du sørge for, at de ikke kommer i nærheden af visse giftige planter. Hvis du har disse planter, skal du fjerne dem fra det udendørs område:
- Løjtnantshjerte
- Smørblomst
- Efeu
- Enebær
- Brændenælder
- Taks
- Lupin
- Kaprifolium
- Hosta
- Morgenlilje
Hvis du er usikker på en plante, bør du undersøge, om den er giftig for dine gæs, inden du planter eller fjerner den.
Sådan fodrer du æglæggende gæs
Gæs i yngletiden har brug for mere calcium i deres kost. Du bør fodre dem med æglægningsfoder i yngletiden.
Æglægningsfoder bør ikke gives til ikke-læggende gæs. Du kan også fodre med solsikkefrø for at få ekstra calcium.
Sådan giver du gæs godbidder
Ud over deres daglige foder elsker gæs at få godbidder. Men overdriv ikke, og giv dem godbidder i moderate mængder. Frugt og grøntsager er gode lækkerier, så hak nogle stykker, så bliver dine gæs glade.
Her er en liste over idéer til godbidder:
Grøntsager | Frugter |
---|---|
Agurk | Æbler uden frø |
Broccoli | Vindruer |
Ærter | Vandmelon |
Salatblade | Bananer |
Grønkål | Jordbær |
Grøn peberfrugt | Græskar |
Agurker | Tomater |
Du kan også give dem varme majs, kogte bønner og havregryn.
Giv ikke disse fødevarer til dine gæs
Her er en liste over fødevarer, der ikke bør fodres til gæssene, fordi de er giftige:
- Aubergine
- Avocado
- Æblefrø
- Rabarber
- Ukogte bønner
- Løg
- Chokolade
- Grønne tomater
- Sukkerholdige og salte fødevarer
- Spinat
- Citrusfrugter
Pleje af gæs når vejret er hårdt
Gæs er hårdføre fugle, og med den rette pleje bliver de sjældent syge. Men du skal kende til pasning af gæs om vinteren og om sommeren, og hvordan pasningen varierer alt efter årstiden.
Pleje om sommeren
Om sommeren skal du sørge for, at gæssene ikke er tvunget til at leve i et varmt og ubehageligt hus.
Sænk temperaturen ved hjælp af ventilatorer. I det indendørs rum skal du holde vinduerne åbne og forhindre rovdyrene i at komme ind ved hjælp af volierenet eller andre afspærringer.
Hold ligeledes døren åben, hvis det er muligt og sikkert. Ventilatorer uden ekstra beskyttelse kan ikke anbefales, da skadedyr kan komme ind gennem hullerne. Du kan eventuelt benytte et kølesystem.
Udendørs skal du give dem nok steder at hvile sig og søge tilflugt fra solen. Det kan være i form af skure og træer; blot et skyggefuldt sted, hvor de kan hvile sig.
Vinterpleje
Giv dine gæs en god og lun strøelse om vinteren. Hvis det regner og bliver meget koldt, skal du holde dem inde i stalden/huset. Hvis det er virkelig koldt, skal du sørge for en god varmekilde.
Du kan opsætte gulvvarme eller sørge for varmepaneler. Brug ikke noget, der kan udgøre en brandfare. Sørg også for tilstrækkelig ventilation, da det kan blive ret fugtigt indenfor.
Hold deres vand fra at fryse ved hjælp af en opvarmet skål. Lad ikke en opvarmet skål være tilsluttet natten over, da det udgør en brandrisiko. Om vinteren skal du ikke lade dine gæs tage en dukkert i udendørsbassiner, hvis de er frosset til.
Vedligehold og rengøring
At holde gæs kræver (ligesom hønsehold) daglig, ugentlig og månedlig vedligeholdelse. Det er en god idé at have en tjekliste og føre noter om vedligeholdelse. Denne vedligeholdelse omfatter også rengøring, da gæs har en tendens til at svine en hel del.
Daglig vedligeholdelse
Den daglige vedligeholdelse består hovedsagelig i at kontrollere, at alt er i orden i gæssenes inde- og udearealer. Her er en tjekliste, der gør den daglige vedligeholdelse let.
- Kontroller og vend strøelse. (Tjek det grundigt, da det kan være fugtigt nedenunder)
- Kontroller, om der er huller i indhegningen
- Kontroller svømmeområdet. (damme, pools osv.) så du sikrer dig, at de er rene
- Kontroller drikkevandet (sørg for frisk og rent vand hele tiden)
- Kontroller redeområder (fjern knuste æg, saml æg, læg frisk strøelse på)
- Rengør alle snavsede og våde områder
- Kontroller udvendige hegn for eventuelle huller
Ugentlig vedligeholdelse
Ugentlig pleje afhænger af de ansvarsområder, som du har planlagt for en given uge. Du kan lave din egen tjekliste, som primært bør omfatte rengøring af gæssenes inde- og udearealer, udskiftning af strøelse på gulvet, udskiftning af strøelse i reder, rengøring af gulve og vægge samt vedligeholdelse af svømmebassinet.
Derudover kan du vælge at rengøre foderautomaten og vandingsautomaterne grundigt. Det er også en god idé at tjekke eventuelle køle- og varmesystemer, som du har opsat. Sørg for at bære maske og handsker, når du rengør stedet.
Sundhedstjek af gæs
Ugentlig og daglig vedligeholdelse af indhegningen og omgivelserne bidrager til at holde gæssene sunde og glade, men det er også vigtigt at observere gæssene. Ved at tjekke dem for tegn på sygdom kan du gribe ind tidligt i forløbet.
Et af de vigtigste symptomer på sygdom eller skade hos en gås er, hvis de isolerer sig fra flokken og gemmer sig. Der er også fysiske symptomer at kigge efter, f.eks. udflåd fra øjnene, åben mund, halten og besværet vejrtrækning. En syg gås kan have slappe vinger og være mindre vågen. Manglende appetit og unormal afføring er også tegn på sygdom.
Hvis du opdager tegn på sygdom hos dine gæs, er det nødvendigt at gribe ind. Her er en tjekliste, der gør det daglige tjek nemt for dig:
Tjekliste for sundhedstjek
- Øjne: Undersøg, om øjnene er våde, skorpede eller uopmærksomme.
- Næb: Kontroller for åbent næb, varmt næb og savlen.
- Næsebor: Udflåd fra næseborene, blodige næsebor
- Fødder: Tjek for hævelse, skader, knuder, misfarvning og udposninger.
- Ben: Kontroller for mider, snitsår, knuder og betændelse
- Fjer: Undersøg om der mangler fjer, om de er knækkede, usoignerede eller blødende fjer
- Hud: Tjek for mider, snitsår, knuder, parasitter, farveændringer (sort, rød) i huden
- Kropsvægt: Kontroller for mærkbar vægtforøgelse eller vægttab
- Afføring: Kontroller for stærk lugt, blodig, gul, lysegrøn, skummende ekskrementer
Berig dine gæs’ liv
Det er nødvendigt at sørge for et sikkert og trygt udendørs og indendørs miljø, at sørge for masser af foder og at foretage regelmæssige sundhedstjek. Men for at gøre dine gæs glade og tilfredse er det vigtigt også at give dem noget at lave, som er sjovt og underholdende – især om vinteren, hvor de opholder sig indendørs.
Her er, hvordan du kan give dine gæs et godt liv ved at planlægge ugentlige eller daglige aktiviteter.
Engagér gæssene ved at give dem mulighed for at søge føde ved at plante gæs-venlige urter og planter og give dem kasser til at søge føde i
Giv dem hele kålhoveder, så de kan hakke i dem i løbet af dagen
Lav små stykker legetøj med snore og hakkede grøntsager
Tilføj farverige bolde i deres foderautomater for at give dem noget at rette deres opmærksomhed mod
Sæt pinde og andet ufarligt legetøj op i indhegningen
Du kan være lige så kreativ, som du vil, men sørg for, at alle aktiviteterne er sikre for gæssene. Tilsæt ikke noget, som de kan sluge, og som kan føre til en blokering i halsen.
Sådan passer og plejer du gæslinger
Pasning af gæslinger er lidt anderledes end pasning af voksne gæs, fordi gæslinger har brug for ekstra beskyttelse og varme. Du skal bruge en rugekasse, der holdes i et område, der er beskyttet mod rovdyr.
Sæt ikke gæslinger i bure med trådbund, da det kan skade deres sarte svømmefødder. Du kan lave din egen rugekasse ud af bure til kæledyr og en varmelampe.
Her er et skema over den plads, som gæslinger har brug for, afhængigt af deres alder:
Alder | Minimumsplads pr. fugl |
---|---|
3 uger | 0,15 m2 |
4 til 8 uger | 0,5 m2 |
9 til 17 uger | 0,6 m2 |
Rugekassen kan have beton-, jord- eller trægulv, men det er vigtigt at tilføje ordentlig strøelse på gulvet.
En blanding af halm og træspåner kan bruges som strøelse. Brug ikke aviser, da det kan medføre skader på føderne.
For at holde gæslingerne varme skal du købe en varmeplade eller en varmelampe. Jeg anbefaler varmepladerne, men hvis du beslutter dig for at bruge en varmelampe, skal du placere den mindst 40 cm fra kassens vægge, da den udgør en brandfare.
Du bør starte med en temperatur på 35 grader og sænke den med nogle få grader hver uge, indtil de har fået fjer.
Gæslingernes afføring kan være våd, så sørg for at holde strøelsen tør.
Gæslinger kan finde på at sluge eller spise strøelsen, så sørg for at bruge strøelse, der er stort nok til, at de ikke kan spise det. Undgå strøelse med savsmuld, da de potentielt kan få det galt i halsen.
Dine gæslinger skal også have en vandingsautomat. De bør ikke kunne træde op i drikkevandet, men der bør være nok til, at de kan dyppe hovedet i det. Skift deres drikkevand regelmæssigt.
For at de kan svømme kan du eventuelt give få uger gamle gæslinger et lille vandkar, men giv dem ikke adgang til dybt vand.
Lad dem ikke være uden opsyn, når de er udenfor; gæslinger er et let bytte for små og store rovdyr, og derfor bør alle udendørsture overværes.
Med andre ord
Det er skønt at holde gæs, da de (normalt) er venlige og nemme at holde.
De har ikke brug for særlige bygninger i deres hus; en simpel redekasse med strøelse og nok plads til at holde dem sikre og komfortable er alt, hvad de har brug for.
Hvis man har gode græsarealer, kan du skære ned på deres foder, hvilket gør dem meget økonomiske.
De er nemme at passe og er en fornøjelse at betragte. Deres gennemsnitlige levetid er ca. 25 år, og de bør holdes i par eller i flok, da de er sociale fugle.
Brug denne vejledning til at passe gæslinger og gæs, hold deres levesteder rent og tørt, og tjek gæssene samt deres omgivelser for at spotte eventuelle problemer på et tidligt tidspunkt.
Hold dem sunde og raske og i god trivsel med det rette foder, berigelse og godbidder. Må dine gæs leve et langt og lykkeligt liv!