Sådan holder man ænder: En komplet guide

Ænder

Ænder er meget populære husdyr både på gården og i baghaven, og så har de mange anvendelsesmuligheder: De er hyggelige kæledyr, en fremragende kødkilde, de giver æg, og så kan de bruges til ukrudtsbekæmpelse i haven.

Disse populære vandfugle har været domesticeret siden bronzealderen, hvor asiatiske bønder først opdrættede dem til konsum og handel. Med tiden spredte deres popularitet sig til Europa og nåede til sidst hele vejen til Nordamerika. I dag er der flere og flere mennesker, der ønsker at vide, hvordan de kan holde ænder i haven eller det lille landbrug.

Denne artikel er et sammendrag af, hvad jeg har lært som andeejer og -avler. Det er en omfattende vejledning for begyndere, som er interesseret i at opdrætte og holde ænder. Vi vil gennemgå alt fra anskaffelse af de første ænder, hold af ænder og håndtering af de problemer, som de fleste andeejere oplever.

Hvorfor holde ænder?

Ænder er en fantastisk måde at få friske æg og/eller kød på. De er også gode kæledyr, da de kan være ret sociale, når de er opdrættet fra små, omend der også findes sky ænder.

Nogle mennesker holder ænder for at bekæmpe skadevoldere omkring deres ejendom, f.eks. snegle og snegle. De æder hurtigt disse skadedyr inden de får en chance for at angribe havens planter (men vær forsigtig med at holde dem væk fra din grøntsagshave).

Ænder har ry for at være beskidte, hvilket til en vis grad er sandt. De laver et stort svineri i andegården og i en del af din have. Det skyldes til dels, at de skider meget, men det har endnu større betydning, at de elsker vand, og deres kærlighed til vand er ikke begrænset til et bad. De vil skide i vandet og derefter svømme rundt i det. De vil også slæbe vand med sig ud af bassinet og på rekordtid forvandle jord til mudder.

Ænder er dog samtidig ganske rene, og de vil gøre meget ud af at holde sig selv rene. De vil ofte bade eller svømme, når muligheden byder sig, og de vil pleje sig selv ved at pille i fjerdene.

Er det svært at holde ænder?

Ænder anses for at være en af de fjerkræarter, der er nemmest at tage sig af. De kan endda trives i en baghave med ganske få anstrengelser fra din side.

Betyder det, at ænder er lette at opdrætte? Ænder er forholdsvis nemme at opdrætte, men de vil kræve en del af din tid. De er ikke en art, der vil trives i fangenskab uden den rette pleje og opmærksomhed. Hvis du beslutter dig for at påtage dig dette ansvar, skal du forvente at skulle bruge en del tid på at passe dem.

Ænder har brug for frisk vand regelmæssigt, og de bør have adgang til rent vand på alle tider af året. Du kan stille vand til rådighed for dem på forskellige måder, som vi kommer ind på senere i denne artikel.

Ænder skal også have adgang til foder på samme måde som andet fjerkræ – det vil sige dagligt. De kan lide de fleste friske grøntsager, herunder salat, mælkebøtter, gulerødder (hakkede) og meget mere. Du bør give dem konstant adgang til korn, majs og foderpiller så de har de nødvendige næringsstoffer.

Hvad skal man have for at holde ænder?

Før du køber dine første ænder, skal du købe nogle få artikler. Her er en liste over de vigtigste ting:

  • En stor, dyb beholder, som de kan svømme i, og som de kan drikke af. Alternativt en vandingsautomat, som de til enhver tid kan drikke af. Ænder kan godt lide at svømme, men det er ikke absolut nødvendigt. Vandet skal dog være dybt nok til, at de kan dyppe hele næbbet og hovedet. Ud over at drikke har ænder brug for vand til at rense næseborene og til at blødgøre deres foder.
  • Foderautomater. Mellemstore hønsefoderautomater med plads til at flere kan spise samtidig.
    Et skjul, hvor de kan sove om natten og opholde sig i dårligt vejr. Ænder har ikke brug for et lukket andehus, men de har brug for et sted, hvor de kan skjule sig. De sover på jorden og har derfor ikke brug for siddepinde.
  • En indhegning af trådhegn eller volierenet.
  • Strøelse såsom halm og hø eller andre materialer, der er gode til at absorbere fugt.
  • Andefoder. Ænder kan fodres med en blanding af hvede, majs og havre eller med kommercielt andefoder.

Når du køber udstyr til dine ænder, skal du være opmærksom på, hvor mange ænder du skal have på arealet, og købe derefter.

Sådan får du dine første ænder

Der er et par ting, du skal overveje, før du tager dine egne ænder med hjem. Det første er, om du skal anskaffe voksne ænder eller købe æg og selv klække dem.

Udklækning af befrugtede andeæg indebærer, at du vil have brug for en rugemaskine og lære at bruge den. Selv om det kan være sjovt at udruge æg og en god måde at lære børn om livets cyklus, så er det også en ekstra ting at administrere, og det går måske ikke så godt første gang.

Det er helt sikkert billigere at købe befrugtede æg eller nyklækkede ællinger end at købe ællinger eller voksne ænder. Du vil dog til gengæld også være nødt til at købe en rugemaskine. Derudover skal du bygge eller købe en rugekasse og en varmelampe.

Ællinger

Hvis du beslutter dig for at få unge eller voksne ænder, kan du købe dem i alle aldre. Sørg for, at de er sunde, og undgå at købe fra steder, hvor de ikke har en høj hygiejnisk standard. Du kan købe dem fra et rugeri eller fra en lokal avler. Det anbefales at købe fra en velrenommeret avler, da dette sikrer bedre avlsmateriale og sikrer sunde gener i din flok. Det er ikke muligt at bestille ællinger med posten i Danmark.

Alt i alt mener jeg, at den bedste måde at anskaffe ænder på, hvis man er nybegynder, er at købe unge voksne ænder. Det er nemmere og kræver mindre arbejde end at udruge æg, som kan være et hårdt arbejde med usikre resultater. Alternativt kan det være en fornøjelse at se unge ænder vokse op, men de vil kræve mere pleje end en allerede voksen and.

Hvor mange ænder skal jeg starte med?

Du bør starte med mindst to ænder. Ænder er flokdyr og har brug for andre omkring dem. Desuden foretrækker du muligvis også at have mere end én æglægger.

Et godt udgangspunkt vil være tre hunænder – eller tre hunner og en andrik, hvis du har planer om at opdrætte ællinger. Andrikker bør altid have mindst tre hunner. At starte med en lille flok er en god måde at komme i gang på og få erfaring. Når du har høstet lidt erfaring, er det nemt at udvide din flok ved at tilføje flere ænder eller andre vandfugle, så længe der er tilstrækkelig med plads.

Uanset hvor mange ænder du anskaffer dig, er det vigtigt at have mange hunænder pr han. I parringstiden er andrikker notorisk aggressive over for andre hanner og kæmper indbyrdes om at få adgang til hunnerne. Deres parringsakt kan også være meget voldsom, og ved at have flere hunner, vil han lægge mindre pres på hver enkelt hun.

I en flok med mere end én andrik anbefaler jeg mindst fem hunner for hver andrik. Dette vil hjælpe med at holde voldsomhederne på et minimum.

Hvis ægproduktion er vigtig for dig, er det værd at bemærke, at mange ænder lægger æg om vinteren, dog ikke så ofte som om sommeren. Generelt producerer de fleste baggårdsænder mellem 150-200 æg om året, mens nogle racer kan lægge op til 300 æg om året. Hunænder har ikke brug for en andrik for at lægge æg

Anderacer og deres kendetegn

Ænder findes i mange størrelser, farver og temperamenter. Det er vigtigt at vide, at de forskellige anderacer er blevet avlet til forskellige formål. Hvis du fx vil have mange æg, er kødracerne mindre velegnede. Der er ikke noget galt med dem – man skal blot bruge den rigtige fugl til formålet.

Nogle mennesker foretrækker specifikke slags ænder såsom moskusænder, fordi de er mere rolige end andre racer – men glem ikke, at hver type har sine egne fordele og ulemper, alt efter hvilken race du føler dig mest tryg ved. Uanset hvilken slags and, der især tiltaler dig, så minder de dog meget om hinanden. De vil som regel komme godt ud af det med hinanden i en blandet flok, selv om de ser forskellige ud.

Nogle af de mest almindelige racer at have som kæledyr i baghaven er Pekin, Welsh Harlekin og Rouen. De er alle kendt for at være meget venlige og lette at gøre tamme.

Hvis du primært ønsker ænder til ægproduktion, vil Khaki Campbell og Welsh Harlequin give mindst 300 store æg om året. Indiske løbeænder ænder er også meget produktive æglæggere, selv om deres æg er mindre (hønsestørrelse). Æg fra ænder smager meget som kyllingæg, men de er endnu bedre til bagning, da dit brød og kager bliver mere luftigt.

Til kødformål er moskusanden langt den bedste and på grund af sin store størrelse og sit lækre, næsten okseagtige kød. Andre populære kødænder er Pekin og Aylesbury. Begge disse racer vokser hurtigt og har meget smagfuldt kød.

Hvordan holder man ænder?

Den bedste måde at holde ænder i haven er ved at sørge for en stor indhegning, hvor de kan være i sikkerhed om natten, og når du ikke er hjemme til at holde øje med dem.

I indhegningen skal der være en dam eller en anden vandkilde, der helst er mindst 30 cm dyb, så de kan svømme i den. Ænder behøver ikke at svømme, men de holder meget af det.

Dine ænder har også brug for en eller anden form for redeplads, hvad enten det er en egentlig redekasse inde i et andehus eller bare et afskærmet sted, der føles sikkert. Du bør også sørge for halm eller træspåner til redebygningen samt et sted, hvor de kan rende rundt og lede efter mad.

Dine ænder ser måske lidt nervøse ud i starten, når du placerer dem i deres nye hjem, fordi det er så anderledes end der, hvor de kom fra. Men de vil hurtigt vænne sig til det. Du skal sørge for, at altid har adgang til vand, mad og rent strøelse.Voksne ænder er hårdføre dyr med et stærkt immunsystem, men de har stadig brug for et hygiejnisk miljø for at beskytte dem mod bakterier og parasitter, der kan føre til sygdomme som f.eks. botulisme.

Skal ænder have et hus?

Det er relativt nemt at huse ænder sammenlignet med høns, da de ikke partout kræver et hus. Men medmindre du har bygget en rovdyrssikret indhegning, bør de dog lukkes inde hver nat. For at undgå skimmelsvamp og fugt skal du sikre dig, at der kan strømme frisk luft gennem bygningen.

Ænder foretrækker at være udenfor, og de kan klare det meste vejr. Alligevel bør du give dem et beskyttet område, der afskærmer dem fra kraftig regn, storme og barske vejrforhold. Ænder har ikke brug for sovepinde. De vil sove på jorden på et sikkert sted, f.eks. i deres rede eller i et beskyttet hjørne af indhegningen. De er også gode til at lave deres egne reder af halm og træspåner.

Hvordan sørger man for, at ænderne er i sikkerhed om natten?

For at beskytte dine ænder bør indhegningen være lavet af træ eller andre robuste materialer. Brug volierenet på toppen og siderne, så rovdyr ikke kan komme ind, samtidig med at dine ænder stadig kan kigge ud. Almindeligt hønsetråd er ikke nok til at holde de fleste rovdyr ude, da de normalt vil være i stand til at flå hul igennem det i løbet af få minutter.

Bunden af løbegården bør også være dækket med volierenet, hvis du ønsker at beskytte dine ænder mod rovdyr, der graver sig ind under hegnet (særligt ræven). Nogle steder vil elhegn være en nødvendig ekstra sikkerhedsforanstaltning.

Hvor meget plads skal ænder have?

Ænder bør have ca. 1,5 kvadratmeter udendørsareal pr. fugl. De kræver meget plads i forhold til mange andre fjerkræarter, hvilket primært skyldes, at de sviner en hel del og hurtigt bliver meget beskidte i en lille indhegning.

Hvilken type indhegning, der er bedst at holde ænder i, afhænger af, hvor mange dyr du vil have, og om de skal være fritgående, eller om de kun skal være i et lukket hus om natten.

Kan jeg lade mine ænder gå frit omkring?

Tamme ænder kan sagtens gå frit omkring. De bør dog ikke være i nærheden af trafik eller travle gader, og de skal beskyttes mod rovdyr. Ænder vil normalt holde sig inden for hundrede meter fra deres hjem, så længe der er vand og mad. Hvis du har tilstrækkeligt med jord, er det ikke nødvendigt at holde dem indhegnet.

Ræv

Hvis du har en mindre grund, kan du holde dine ænder inden for havens rammer ved at sætte et hegn op. Det er ikke ligefrem i tråd med definitionen på begrebet ‘fritgående’, men det er meget bedre end at holde dem indespærret i en lille gård hele dagen.

Hvordan passer man ænder?

I dette afsnit vil vi diskutere, hvordan du passer dine ænder i det daglige, og hvordan du håndterer de problemer, som de fleste andeejere oplever.

Sådan fodrer du ænder

Ænder er altædende og spiser næsten alle de planter og dyr, de kan finde. De har også et konstant behov for vand at drikke, så de skal til enhver tid have adgang til rent vand.

Ænder spiser med glæde de fleste grøntsager og frugter, de får. Andeejere bør også give deres flok en stabil tilførsel af protein, da de har brug for det til en sund æggedannelse.

For at sikre en sund kost bør ænder fodres med ande- og gåsepiller, der indeholder calcium, niacin og protein. Jeg foretrækker at blande foderpiller med 20 % hvede for at tilføje protein, kulhydrat og jern. Unge ællinger har brug for mindre protein til at opnå en sund vækst.

Du kan fodre voksne ænder med kyllingefoder suppleret med ølgær eller niacintabletter. Du skal dog være opmærksom på, at kyllingefoder indeholder for meget protein til ællinger.

Hvor meget foder behøver en and?

En voksen and vil indtage omkring 170 gram foder om dagen, hvilket svarer til omkring 20 kilo foder om måneden til en flok på fire ænder.

Hvis du lader dem gå frit omkring, vil de dog selv finde en stor del af deres kaloriebehov og således spise meget mindre tilskudsfoder. Om sommeren, hvor der er masser af insekter, snegle og grønt til rådighed, kan op til 50 % af foderet erstattes af mad, de selv har fundet. Men sørg altid for, at de også har adgang til tilskudsfoder.

Sådan giver du dine ænder vand

Ænder har brug for konstant adgang til frisk, rent vand for at forblive sunde og raske. Der bør være vand i andegården, så de kan drikke og blødgøre deres foder. I modsætning til høns har ænder ikke en kro, og derfor vand vigtigt for at hjælpe med at fordøje føden.

Ideelt set bør der være et sted hvor de kan svømme og køle ned i de varme sommermåneder. Dette er ikke absolut nødvendigt, men det vil hjælpe dem med hygiejnen, hvis de har adgang til et vandbassin – og de vil sandsynligvis også sætte pris på det. Et børnebassin eller en stor rektangulær murerspand vil fungere fint.

Typiske sundhedsproblemer hos ænder

Ænder har generelt et stærkt immunsystem, men de er ikke usårlige. Det er vigtigt at være opmærksom på nogle gængse sundhedsproblemer, som de kan opleve.

Sygdomme

Ænder udsættes for mange forskellige bakterier, når de roder rundt i vand og mudder. Disse bakterier kan gøre dem syge eller slå dem ihjel, og de kan sågar i nogle tilfælde smitte dine høns eller (i sjældne tilfælde) dig. Her er tre er velkendte sygdomme, som kan ramme ænder:

Fugleinfluenza: Meget smitsom, kan smitte en lang række forskellige fugle og er ofte dødelig.
Andepest: En viral og meget dødelig sygdom, der er kendt i det meste af verden, dog ikke så udbredt i Danmark.
Botulisme: En livstruende sygdom forårsaget ved indtagelse af forurenet mad eller vand.

Bakterie- og virusinfektioner skal håndteres hurtigt, før de spreder sig til hele flokken. Læs mere om andesygdomme her.

Parasitter

Ænder der har parasitter kan opleve hæmmet vækst, nedsat æggeproduktion, lav appetit, åbne sår på kroppen eller i hovedområdet samt vægttab. Parasitproblemer er ofte forbundet med beskidte leveforhold i kombination med forkert kost, men selv velplejede ænder kan få parasitter.

De fleste parasitter, der findes blandt domesticerede ænder, stammer fra deres naturlige levesteder såsom damme, moser og foderpladser, hvor de smittes af vilde fugle såsom gæs og måger.

Forebyggelse og håndtering af sygdomme hos ænder

Hold altid et vågent øje med dine ænder efter symptomer på sygdom og parasitter, f.eks. vægttab, diarré, appetitløshed og nedsat aktivitetsniveau. Kontakt en dyrlæge, hvis du tror, at dine fugle kan være smittet.

Andeholdere bør også være forsigtige, når de håndterer syge fugle, da mange af disse sygdomme let kan spredes til resten af flokken, hvis det ikke holdes under kontrol. Det anbefales at oprette et karantæneområde for syge dyr, som skal isoleres fra andre raske individer.

Den bedste måde at beskytte dine ænder mod sygdomme er ved at opretholde et rent miljø, hvilket omfatter god hygiejne ved vand og foderautomater. Brug hø eller træspåner i indhegningen og i huset, som vil absorbere den meste flydende afføring og holde ammoniakniveauet nede, samtidig med at du med jævne mellemrum skovler fast afføring ud.

Andeadfærd

I dette sidste afsnit vil vi gennemgå nogle af de adfærdsmønstre, som du kan forvente af dine ænder. Disse oplysninger kan hjælpe dig med at forudse problemer, før de opstår, så du kan reagere derefter og dermed komme eventuelle problemer i forekøbet.

Bliver ænder knyttet til mennesker?

Ænder kan knytte sig stærkt til mennesker, som jævnligt tager sig af dem. Det kræver dog en vis indsats fra din side. Du bør bruge noget tid hver dag på at fodre dem med sunde snacks, hænge ud i haven med dem og tale til dem.

Hvis du fodrer dine ænder regelmæssigt, vil det være med til at skabe tillid og skabe tilknytning til dem. Jo mere du interagerer med en and, jo mere nært knyttet bliver den til dig. Dette er også vigtigt, fordi det er med til at holde flokken fredfyldt og fri for stress.

Er ænder mere venligsindet end høns?

Ænder er typisk mere venlige og mindre aggressive end høns. Det er svært at sammenligne ænder og høns i det henseende, da venligsind er et træk, der varierer fra individ til individ. Alligevel har jeg erfaret, at dette generelt er tilfældet.

Barn og ænder

De fleste ænder er meget rolige og flinke. De er nemme at håndtere, og man kan normalt gå ind i andegården uden at bekymre sig om at blive angrebet. De vil genkende dig som deres ejer, komme når man kalder på dem, med interesse følge din færden rundt i gården og endda kravle op på dit skød for at blive kælet og få godbidder.

Hvis du har små børn, vil ænder sandsynligvis også være et glimrende valg. Der er gode chancer for, at de hurtigt vil knytte sig til ænderne og få lyst til at tage sig af dem.

Er andrikker også venlige?

Andrikker kan være ret aggressive i parringstiden, men de er dog ganske ufarlige over for mennesker. En vred eller defensiv andrik kan virke intimiderende, men det der usandsynligt, at han vil være i stand til at gøre mere end at puste sig op og frembringe et par hæse rap. Måske vil den forsøge at nappe efter dine ben men, det gør sjældent ret ondt.

Derimod kan en aggressiv hane godt forårsage skade på dig, hvis du ikke er forsigtig. De er meget mere adrætte i deres angreb, og de har skarpe næb, kløer og sporer. Selv om det ikke sker ret ofte, så kan et barn (eller endda en voksen) godt blive skadet af en aggressiv hane.

Hvad er den flinkeste anderace?
Nogle af de mest imødekommende racer er Rouen, Pekin og moskusænder.

Rouen

En race, der ofte betragtes som venlig, fordi de lader dig tage dem op uden at gøre vrøvl eller kæmpe imod. De kan dog af og til også blive skræmt af høje lyde, så det er vigtigt ikke at introducere for mange nye ting på én gang, når du omgås din and. Sammenlignet med andre racer kan de godt være lidt længe tid om at blive trygge ved dig.

Pekin

Pekinanden er blandt af de mest populære anderacer på grund af dens gode kød og størrelsen på deres æg. Men de er også meget venlige over for mennesker, så hvis du vil have en kæledyrsand, er dette en af dem, du skal prøve.

Pekinænder er kendt for deres rolige opførsel, men de er ikke lige så sociale med andre dyr eller mennesker som nogle af de andre racer. Dette kan gøre det svært at holde dem i en blandet flok, fordi de måske vil foretrække at blive i nærheden af deres (velkendte) ejer frem for at interagere med andre ænder.

Moskusænder

Disse ænder har typisk et roligt temperament. Selv om de ikke altid er lige så venlige over for mennesker som Rouen- eller Pekinænderne, har flere ejere kommenteret, hvor søde disse fugle kan være, når de behandles godt.

De kan til tider opføre sig aggressivt, hvis de bliver forskrækket eller truet, så du skal gå roligt frem, når du introducerer nye mennesker eller dyr i deres liv.

Støjer ænder mindre end høns?

Ænder er mindre støjende end høns. Men det er vigtigt at bemærke, at høns og ænder laver meget forskellige lyde, og begge kan til tider være højlydte.

De fleste anderacer rapper konstant i løbet af dagen, men sjældent højlydt. Du vil normalt ikke høre dem, medmindre det er en stor flok, eller du er tæt på. Men når de bliver oprevet eller begejstrede, kan de være meget støjende. Ænders rappen er nasal og ikke særlig melodisk eller musikalsk.

På den anden side laver høns en højere og mere tydelig lyd, men til gengæld er de stille det meste af tiden. Kun når de bliver oprevet eller lægger et æg, kan man høre deres meget høje snakken. Høns er generelt også noget lettere at hidse op i forhold til ænder.

Hvis du bor meget tæt på dine naboer, kan de blive irriterede over dine ænders konstante kvækken, men på en vis afstand vil de sjældent bemærke det. Dine høns vil næsten med garanti hver især larme mindst en gang om dagen, men ellers vil de for det meste forholde sig tavse.

Dette afhænger dog meget af de specifikke racer og de enkelte høns/ænder. Nogle er meget mere højrøstede end andre.

En tydelig forskel mellem de to arter er dog hos hannerne. Haner er meget højlydte. De kan bogstaveligt talt gale i timevis og ofte meget tidligt om morgenen. Andrikker galer derimod ikke eller laver ikke andre lyde – normalt er de endnu mere stille end hunænderne.

Hvordan mindsker man støj fra ænder?

Den bedste måde at bevare roen i en flok ænder, er, at sørge for, at de har masser af mad og vand og et trygt miljø. Stress og sult vil få dem til at larme. Og de vil råbe højt, hvis de føler sig truet eller opholder sig i ukendte omgivelser.

Når det er sagt, så er nogle anderacer meget mere velegnede til de stille nabolag – og det gælder i særdeleshed én af dem: Moskusanden er en særdeles stille fugl. Denne race rapper overhovedet ikke – den hvæser blot fra tid til andet (og kun meget lavt). Hvis stilhed er guld i din baghave, så er moskusænder det perfekte valg for dig.

Flyver kæleænder væk?

De fleste ænder er genetisk disponeret til at flyve, men normalt vil de tamme racer ikke flyve, fordi det ikke er nødvendigt. Så længe de har et sted at spise og bygge rede, vil de blive boende. Det kræver desuden en slank krop og meget veludviklede vingemuskler at flyve, hvilket de fleste voksne tamænder ikke har.

Hvis din nabo har en dam, en pool eller et andet vandområde, kan de muligvis godt flyve den korte strækning. Nogle ænder kan også godt lide at flyve op på taget. Men det er usandsynligt, at tamænder vil slutte sig til de vilde gråænder, der flyver forbi, selv om jeg har set dem gøre forsøget uden held. Jeg har aldrig set nogen af mine ænder flyve særlig langt, og hvis de kunne, ville de sandsynligvis vende tilbage om aftenen.

Hvis du er bekymret for, at dine ænder flyver væk eller ind til naboens pool, så kan du holde dem inde i en overdækket indhegning. Eller du kan overveje at anskaffe dig indiske løbeænder, som slet ikke kan flyve.